Annons

Annons

Annons

LT bostad

Sofia inreder med återbruk för bonusfamiljen

Att skapa ett gemensamt hem som tar hänsyn till jobb, bonusbarn och de andra inblandade föräldrarna är inte lätt – men Sofia Bystedt och sambon Gustav lyckades.

– Här vill vi leva utan att behöva tänka så mycket, det ska vara enkelt och friktionsfritt, säger hon.

Text

Sofia Bystedt gillar bykänslan som finns i Vidbynäs allé. ”Det är jättebra med många barnfamiljer i området, så även om barnen inte går i skolan här har de kompisar att leka med ändå”, säger hon.

Bild: Karolina Önnebro

Annons

Sofia Bystedt jobbade som centrumledare på Re-Tuna återbruksgalleria i Eskilstuna. Kärleken Gustav jobbade som snickare i Stockholm. Båda hade barn sedan tidigare.

Att hitta ett gemensamt hem som passade bådas jobbsituation, alla barn och andra inblandade föräldrar med rimligt avstånd att skjutsa var inte helt lätt. Till slut landade de i Vidbynäs allé i Nykvarn.

– Nykvarn låg mitt emellan och vi ville båda bo lite lantligt eftersom vi älskar naturen och friluftsliv, så det här kändes som en bra lösning för alla, säger Sofia.

I köket har de Sofias pappas gamla bord som tjänstgör som frukostbord.

Bild: Karolina Önnebro

Annons

Det blev ett bra val, konstaterar hon ett drygt år efter inflyttning.

– Det är en skön blandning av att bo på landet men ändå tillhöra ett samhälle. Här är det nära till både centrum med tåg och mataffär, och till E20. Och det är kul att det bor så många barnfamiljer i området, eftersom barnen inte går i skola här kan det vara svårt med kompisar annars, men här finns det många att leka med.

Annons

På hela nedervåningen var det viktigaste att det skulle finnas sociala ytor, ofta över mat. ”Vi ville inte ha teve här nere som många andra i området har, vi lever så hektiskt ändå att vi vill ha plats att umgås på”, säger Sofia Bystedt.

Bild: Karolina Önnebro

Nu har Sofia precis bytt jobb till Telge återvinning för att enklare få ihop livspusslet med lite närmare till jobbet. Den röda, eller snarare gröna, tråden om återbruk går igen i hemmet.

– Vi var båda lite trötta efter att ha kommit ur olika separationer, och eftersom Gustav hade renoverat varje hem han bott i ville vi inte hamna i ett läge där vi behövde fixa en massa saker, utan mer ett ställe där vi kan bo och fokusera på att börja leva direkt och skapa en familj.

En bit från köket står matsalsbordet som Gustav gjort själv av några gamla brädor från en ladugård i Nyköping. ”Här sitter vi vid middagen och när vi har gäster”, säger Sofia.

Bild: Karolina Önnebro

Hon berättar att de kompromissat mycket om inredningen.

– Gustav gillar mer sparsmakad stil och jag gillar loppisfynd. Samtidigt har vi tre fartfyllda killar och ville inte ha för mycket saker som behöver tas omhand eller står i vägen för lek, säger Sofia och fortsätter:

– Vi har arbetat med att göra det avskalat men mysigt, och jobbat mycket med färg. Istället för att ha accessoarer som färgglada kuddar eller prydnadsföremål har vi färgglada väggar och möbler.

De över hundra år gamla loungemöblerna är från Re-Tuna återbruksgalleria i en butik som tapetserat om dem. ”Vi älskar bridgeblandning båda två, så vi sitter ofta här och pratar när vi har lagt barnen”, säger Sofia.

Bild: Karolina Önnebro

Annons

Mycket av inredningen är också second hand, köksbordet är från Sofias pappa och matsalsbordet har Gustav gjort av brädor från en ladugård i Nyköping. Loungemöblerna har Sofia köpt i Re-Tuna medan ett gammalt klaffbord från Gustavs morfar har blivit dels en hallmöbel, dels hyllan på en skänk som utgör rumsavdelare mellan kök och matsal.

Annons

– Gustav gillar kvalitet och har gjort saker själv när han inte hittat det han vill ha, medan jag är mer emotionell och dras till det visuella. Det har blivit mycket kompromisser men jag tycker vi hittat en enighet och estetik som fungerar här, även om vi fortfarande boar in oss lite.

Mellan köket, hallen och vardagsrummet står en skänk som Gustav byggt, med förvaring av alltifrån ljus till nycklar. Skivan ovanpå är en del av ett klaffbord som Gustavs morfar lagat. Intill skänken står en annan del av det gamla klaffbordet, som blivit en hallmöbel.

Bild: Karolina Önnebro

På bottenvåningen är det fokus på sociala ytor, med kök, frukostbord, matsalsbord och loungemöbler.

– Många i området har vardagsrum med teve här nere, men vi vill att det ska vara enkelt att umgås. Vi var båda förtjusta i våra bord, så då äter vi frukost här (köksbordet) och middag där (matsalsbordet), säger Sofia med ett leende.

Alla möbler i vardagsrummet på barnens våning är second hand, inklusive tv-spel och Ipad. Här står också en hylla med förvaring av leksaker och stora fordon.

Bild: Karolina Önnebro

Bland det första de gjorde var att måla de vita väggarna med en noga utvald röd nyans, som Gustav fått inspiration till bland alla bostäder han fixat i Stockholm.

– Den är varm och ombonad, och en bra komplementfärg till grönskan utanför om vår och sommar, eller det bruna och vita om höst och vinter, säger Sofia och gestikulerar mot miljön utanför det stora panoramafönstret.

De tre pojkarna i familjen har varsina rum, som de ska få vara med och inreda när de blir större. Än så länge har de valt olika mattor och sängkläder.

Bild: Karolina Önnebro

Annons

En trappa upp har barnen sin egen våning, grönt i de gemensamma ytorna och varsina egna rum som går i vitt. Här finns en spelhörna, en biohörna, en balkong och en stor korridor med plats för boxningssäck. Dessutom finns en stor klädkammare med förvaring av friluftsutrustning som skidor och skridskor samt ett stort badrum.

Annons

– Det kändes viktigt att alla barn fick varsitt rum som de kan ha när de blir större, även om de nu mest hänger i de gemensamma ytorna. Vi har inte heller inrett deras rum så mycket, utan tänker att när de blir större får de vara med och själva välja hur de vill att det ska se ut.

De tre pojkarna i familjen har varsina rum, som de ska få vara med och inreda när de blir större. Än så länge har de valt olika mattor och överkast. Det här överkastet har Sofias syster virkat till hennes son när han var bebis, och det hänger med än.

Bild: Karolina Önnebro

Högst upp i huset har Sofia och Gustav sitt krypin. Under snedtaket fanns ett stort rum som de delat in i olika delar: sovrum, walk-in-closet, tv-hörna, kontor och ett rum som ska bli ett badrum så småningom.

– Den här gula stolen är också köpt och omklädd i Re-Tuna. Här vid fönstret ska vi göra en till kontorsplats, det är min födelsedagspresent som Gustav ska fixa. Skivorna står där nere under trappan och väntar, säger Sofia med ett stort leende.

På övervåningen har Sofia och Gustav delat in det stora rummet i olika funktioner; en tv-hörna med soffa i mitten, till vänster det som ska bli ett badrum, snett fram till vänster sovrum med tillhörande walk-in-closet bakom tv-väggen, och till höger en läshörna som ska bli ett kontor vid fönstret.

Bild: Karolina Önnebro

Ute har det som bara var en gräsplätt blivit en altan, en pergola och ett utegym.

– Vi gillar att umgås så vi vill ha ytor att göra det på. Så småningom ska vi nog bygga ett utekök här också, så det blir ändå lättare att hänga här, säger Sofia och fortsätter:

– Så lite har vi fixat ändå, men vi ville inte ha några stora projekt eller skapa en renoveringsdiamant. Vi ville ta hand om varandra och barnen, och skapa en framtid ihop.

Den gula fåtöljen är ett fynd från Re-Tuna som ska få sällskap av en arbetsplats vid fönstret där Sofia älskar att sitta.

Bild: Karolina Önnebro

Annons

Annons

Fakta

Sofia Bystedt

Ålder: Blir 39 i april.

Bor: Vidbynäs, Nykvarn.

Gör: Kommunikatör på Telge återvinning.

Familj: Sambon Gustav, 40, sonen Anton, 7, bonussönerna Alex, 6, och Novak, 7.

Intressen: Friluftsliv, har nyligen börjat med frisim.

Inredningsstil: Sparsmakad, färgglad och visuellt tilltalande second hand, ofta med ett emotionellt band till sakerna.

Ute har Sofia och Gustav byggt en pergola och lagt trall för att pigga upp och dela av gräsplätten. Så småningom hoppas de bygga ett utekök också.

Bild: Karolina Önnebro

I köket har de inte gjort något utan det ser ut som när de flyttade in. Sofias pappas gamla bord tjänstgör som frukostbord.

Bild: Karolina Önnebro

Alla möbler i vardagsrummet på barnens våning är second hand, inklusive tv-spel och Ipad. Utanför syns Turingeån som sommarhalvåret kläs in av lummig grönska.

Bild: Karolina Önnebro

De tre pojkarna i familjen har varsina rum, som de ska få vara med och inreda när de blir större. Än så länge har de valt olika mattor och överkast. Det här överkastet har Sofias syster virkat till hennes son när han var bebis, och det hänger med än.

Bild: Karolina Önnebro

1. Boxningssäcken står ofta mitt i korridoren mellan barnrummen, och alla tre barnen har egna handskar att slå till den med. 2. Badrummet på mellersta våningen är stort, med toalett och duschutrymme rakt fram vid fönstret och en stor yta kring handfatet precis innanför dörren. 3. Det som ska bli ett badrum på ovanvåningen så småningom.

Bild: Karolina Önnebro

En kontorsplats högst upp där trappan kommer upp. Till vänster skymtar tv-soffan.

Bild: Karolina Önnebro

Annons

Sovrummet ligger under snedtaket högst upp. Gustav har gjort nischer i väggen som fungerar som sängbord. Till höger syns väggen som teven sitter på, bakom den finns parets walk-in-closet som nås via en öppning längst in i sovrummet.

Bild: Karolina Önnebro

Den gula fåtöljen är ett fynd från Re-Tuna som ska få sällskap av en arbetsplats vid fönstret där Sofia älskar att sitta.

Bild: Karolina Önnebro

Mellan bilplatsen och trädgården på baksidan har paret byggt ett gym under tak. ”Det är bra att kunna träna när barnen är hemma och springer runt och leker”, säger Sofia

Bild: Karolina Önnebro

Tomtgränsen markeras med ett staket och ackompanjeras av kafémöbler med utsikt över Turingeån.

Bild: Karolina Önnebro

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan