Ännu en praktbok om Södertälje har sett dagens ljus. Och ännu en gång är det författaren och släktforskaren Bo Lindwall som levererar en till formatet nästan identisk bok som den han gav ut 2021 tillsammans med Kulturhistoriska föreningen i Södertälje. Nu som då ges boken ut av Kulturhistoriska föreningen, nu som då är boken på drygt 300 sidor och väger modiga 1,3 kilo.
Namnet på boken är Ortnamn i Södertälje stad. Ordet "ortnamn" förknippas ofta med samhällen, men kan även, som i det här fallet, vara namn på platser i landskapet.
Annons
– Till skillnad mot den senaste boken så är det här mer en uppslagsbok, för de som stöter på ett namn och vill läsa mer, eller för den som kanske bor i ett äldre hus och vill läsa mer om namnet på huset, säger författaren och släktforskaren Bo Lindwall.
Annons
Fram till 1960-talet hade hus utanför stadskärnan egna namn, berättar Bo Lindwall.
– Ofta var husen uppkallade efter kvinnan eller dottern i huset, som Elinsborg. Vissa hus uppkallades efter något fint och rofyllt, som Fridhem. Trädgårdsmästare uppkallade ofta sin fastighet efter någon blomma, som Astrea.

Bild ur boken. Villa Camitz, Nedre Torekällgatan 15. Huset revs 1943.
Bild: Torekällbergets museum

Bild ur boken. Orionkullen med "Gamla flickskolan" och de äldre trähusen, nuvarande Köpmangatan. Roger Stigells vykortssamling.
Bild: Roger Stigells vykortssamling
I den nya boken presenteras namn på platser och hus, både officiella namn och vad de eventuellt kallas, och har kallts, i folkmun. Här får vi svar på var Mormorskärret och Epa-gärdet låg, varifrån namnet Geneta kommer och historien bakom Blombackas tillkomst. Några namn är säkert obekanta för många yngre Södertäljebor, som Kärleksstigen, San Diego, Flaxtrabacken och Sing-Sing, medan andra är välbekanta, som Badparken, Kattsvansen och Mariekällskolan.
– Jag blir nostalgisk när jag ser korten från de olika skolorna i Södertälje. Under min skoltid gick jag i fyra av de skolor som är med i boken, säger Tord Hansén från Kulturhistoriska föreningen.
Annons

Tord Hansén från Kulturhistoriska föreningen i Södertälje har producerat boken.
Bild: Roger Stigell
Annons
Det är Tord Hansén som har producerat boken, stått för layout och redigering. Det är hans och föreningens åttonde bok inom loppet av sex år. Den nya boken har drygt 100 bilder och nästan 2400 platser och fastigheter omnämns.
– Det finns ingen som tidigare har skrivit så utförligt om ortnamn i Södertälje. Boken är ovärderlig om man vill veta mer om det gamla Södertälje, det är den ultimata uppslagsboken. Boken skulle också passa bra i skolans undervisning i lokalhistoria, anser Tord Hansén.
Bokrelease blir det den 25 mars, 11.00-13.00 i Akademibokhandeln, Kringlan.

Bild ur boken. Flygfyren på Stockholmsberget var avsedd för flygnavigering. Masten byggdes 1937 men är i dag riven. På platsen finns dock rester kvar.
Bild: Fritz Pettersson

Bild ur boken. Vy norrut från Mälarbron. På västra sidan ligger i dag hotellet Ad Astra by Elite. Roger Stigells vykortssamling.
Bild: Roger Stigells vykortssamling

Bild ur boken. Fejmerts smidesverkstad vid Hildesborg, Uthamnsvägen 10-12.
Bild: Fritz Pettersson

Boken Ortnamn i Södertälje stad.
Bild: Tord Hansén

Författaren och släktforskaren Bo Lindwall.
Bild: Tord Hansén