Annons

Annons

Annons

SSK:s slutspel

Mora-expertens svar inför kvartsfinalen: ”Det blir SSK:s nyckel”

I kväll inleds SSK:s kvartsfinalsserie mot Mora IK.

Vad kan laget vänta sig av motståndet från Dalarna?

Så här säger Mora IK-reportern Jonas Solberger från Mora Tidning.

Text

Mora Tidning-reportern Jonas Solberger har följt Mora IK från insidan under hela säsongen och sett lagets väg från ett fjolårets mittenplacering till att bli ett topplag i hockeyallsvenskan.

Inför kvällens första kvartsfinal mot SSK fick han svara på nio frågor från LT-sporten.

Hur ser du på Moras säsong så här långt?

– I det stora hela väldigt bra. Den inleddes lite trevande. Laget spelade bra, men hade svårt att göra mål. Veckan innan jul började laget lyfta ordentligt. Från den 16 december till 5 februari tog Mora poäng i 16 raka matcher. Mora besegrade alla lag under seriens gång. Även om laget visade tveksam form i de sista omgångarna är det i det stora hela en bra säsong.

Annons

Jonas Solberger följer Mora IK på nära håll.

Bild: Arkivbild

Annons

Många blev förvånade av att Mora valde SSK, varför tror du att de gjorde det?

– Tränare Johan Hedberg förklarar valet med att Södertälje är tydligare i sin struktur och ”man vet vad man får” jämfört med det ”lynniga” Karlskoga – det är vad han främst lyfter fram.

MIK har haft ganska lätt mot SSK den här säsongen, har det varit tillfälligheter eller är det något med Södertäljes spel som passar Mora väldigt bra?

– Det har varit fyra i stort sett jämna matcher. När Mora vann med tennissiffror, för att dra parallell till en stor sportprofil från Södertälje, visade Mora upp stor effektivitet och därför rann siffrorna iväg. I sista mötet, som avgjordes först i åttonde straffomgången, dominerade Mora stort långa stunder, men Södertälje bet ifrån sig bra.

Vilken typ av hockey är det Johan Hedberg vill att hans lag ska spela?

– Hedberg vill se sitt lag spela med fart och rörligt anfall. Det har i många matcher lett till att Mora har kunnat hålla puck väldigt länge i anfall och trötta ut motståndarna. Södertäljes nyckel bör bli att kunna sänka tempot för Mora.

”Mycket handlar om lagsammanhållningen”

Bild: DANIEL ERIKSSON

Vad är det som gjort att Mora har gått från att vara ett mittenlag till ett topplag?

Annons

Annons

– Jag tror att mycket handlar om lagsammanhållningen. Ofta när jag pratar med killar i laget lyfter de fram att det är en väldigt bra grupp där alla trivs med varandra. Det är en otroligt viktig egenskap för att lyckas som lag. Om lagsammanhållningen har varit sämre tidigare år kan jag inte svara på, men det är tydligt att spelarna lyfter fram detta den här säsongen.

Vilka är nyckelspelarna i detta Mora?

– Det är väldigt lätt att nämna poängkungen Johan Persson, som gjort 30 mål under säsongen och slagit nytt rekord för längsta svit matcher med poäng (21) och hans radarpartner Daniel Ljunggren, som av en kommentator på C More benämnts som en ”quarterback” för att han är så skicklig att assistera till mål. Även andrakedjan med SSK-bekantingen Anton Heikkinen, Axel Sundberg och Kalle Miketinac är alltid farliga när de är inne. Slitvargen Isac Heens, även han tidigare SSK-spelare, är också värd att lyfta fram. Mora har ett brett lag som inte är beroende av någon enskild spelare.

Vad talar för att Mora går vidare?

– Hemmaplansfördelen och att Mora har klart plusresultat på Södertälje den här säsongen – det har gett självförtroende inför slutspelet.

Vad talar emot?

– Moras tveksamma form de avslutande matcherna i grundserien, med tre förluster på fyra matcher. Att Södertälje lyckas med det som Johan Hedberg vill undvika, att sänka Moras tempo och dra nytta av det.

Hur tror du att den här matchserien slutar?

– Jag drar till med 4–2 till Mora.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan