Annons

Annons

Annons

Södertälje

Man död vid polistransport i Södertälje

Under tidiga fredagskvällen avled en man sedan han skulle transporteras till sjukhus av polisen för missbruksvård.

Text

En polispatrull skulle föra en man i 65-årsåldern i Södertälje till sjukhus för missbruksvård under tidiga fredagskvällen.

Detta sedan polisen fått en begäran om handräckning från annan myndighet, alltså en begäran om hjälp med transporten.

Mannens hälsotillstånd var dock sämre än förväntat. Då mannen var på väg ut till polisbilen insjuknade han akut och förlorade medvetandet, och trots att polispatrullen genast tillkallade ambulans och gav mannen hjärt-lungräddning fanns inget att göra.

Annons

Annons

Mannen dödförklarades på plats.

De anhöriga har underrättats om dödsfallet, polisen gick inte ut med information om händelsen förrän vid 16-tiden på lördagen, dagen efter dödsfallet.

En åklagare vid Särskilda åklagarkammaren med biträde från Polismyndighetens avdelning för Särskilda utredningar ska nu utreda dödsfallet.

Åklagarens uppgift är att ta reda på om något fel begåtts av polisen i samband med händelsen.

Särskilda åklagarkammaren står fri från övriga åklagarkammare, på samma sätt bedriver polisens avdelning för Särskilda utredningar sin verksamhet skild från den övriga polisverksamheten, så att utredningar kan genomföras självständigt.

Polisen kan, efter begäran från domstol, verksamhetschef vid sjukvården, socialnämnden eller Statens Institutionsstyrelse utföra så kallad handräckning. De rättsliga grunder som finns för att begära handräckning är fyra:
Antingen för att föra en missbrukare till en beslutad läkarundersökning, eller för att föra en omhändertagen missbrukare till sjukhus eller till annan missbruksvård i ett så kallad LVM-hem. Eller för att hämta någon som avvikit från ett LVM-hem eller ska flyttas från ett hem till ett annat.

Polis ska bara anlitas om polismans särskilda befogenheter avseende våld eller tvång behövs; personen saken gäller förväntas inte frivilligt låta sig omhändertas eller transporteras. Det finns också möjlighet till handräckning om det finns synnerliga skäl; att personen riskerar skada sig själv och man inte kan vänta med omhändertagandet.

Det är inte känt på vilken eller grunder den nu avlidne mannen skulle omhändertas.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan