Annons

Annons

Annons

Trygg skolgång

”Fruktansvärt för barnen som känner sig otrygga”

I dagarna har LT kunnat berätta om två fall där elever inte känner sig trygga i skolan och deras föräldrar är otrygga med att skicka dit dem.

– Det är klart att det är fruktansvärt för de barnen som känner sig otrygga, säger Elof Hansons (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Text

Det är viktigt att alla vuxna samarbetar för att få bukt med kränkningarna i skolan, enligt Elof Hansjons. ”Alla föräldrar måste prata med sina barn att man ska följa och respektera skolans ordningsregler och grundvärderingar” säger han.

Bild: Christian Youhana

Annons

I höstas kom en pojke hem från Wasaskolan med blåmärken på armen, som enligt honom själv orsakats av en lärare. Men skolan tog inte hänsyn till hans berättelse, vilket Södertäljes skoljurist konstaterar att man bör göra, utan hävdade bestämt att andra elever orsakat dem.

I februari blev Nellie Jemns äldsta son Petros slagen av en annan elev på Blombackaskolan, samtidigt som en lärare enligt honom såg på. Inte heller då tog man hänsyn till den utsattes berättelse och familjen upplever att skolan inte vidtagit åtgärder mot den som slog Petros. Samtidigt har hans lillebror tidigare stängts av, av liknande anledning.

Annons

Annons

För Socialdemokraterna i Södertälje, som styr kommunen med Moderaterna och Miljöpartiet, är en trygg skolgång och uppväxt A och O.

– Vi vill att elever, lärare och annan personal ska känna sig trygga i skolan och att föräldrar ska känna sig trygga med skolan. Flera gånger om året följer vi upp i nämnden hur vi ser på utvecklingen när det gäller ordning och studiero på skolorna. Och vi har också elevenkäten, där vi ser att tryggheten har ökat på flera ställen, säger Elof Hansjons.

Vad tycker du om att det finns elever som känner sig otrygga?

– Det är klart att det är fruktansvärt för de barnen som känner sig otrygga och som känner att de inte får vara sig själva eller känner sig oroliga när de går till skolan. För de barnen blir det tufft.

LT har tidigare berättat om hur slagsmål, hårt språkbruk, tystnadskultur och rädsla för äldre elever har förekommit på Blombackaskolan och i viss grad råder än i dag.

Bild: Christian Youhana

För att få bukt med problemen kring slagsmål, hårt språkbruk och andra kränkningar på skolorna, krävs det att alla vuxna samarbetar enligt honom. Han gör en jämförelse:

Annons

– I Sverige är elever extremt duktiga på att lära sig engelska. Nästan alla hem medverkar till att ens barn får ta del av engelskspråkig kultur av olika slag och skolan är duktig på att lära ut engelska, säger han och fortsätter:

Annons

– Det är samma sak som gäller kring ordningsregler. När föräldrar går gemensamt och pratar med varandra om hur man beter sig och dessutom samverkar med skolan kring det, så brukar det bli ganska bra.

När Elof Hansjons blivit kontaktad av föräldrar i ärenden rörande trygg skolgång, har han tagit vidare uppgifterna till utbildningsdirektören.

– Då kan det hanteras inom utbildningskontorets organisation så som enskilda ärenden ska hanteras. Sen så ska ju alla typer av utredningar ske enligt den tystnadsplikt som finns inom skolans område, så det är väldigt sällan som man som vårdnadshavare kan jämföra hanteringen av olika ärenden, säger han.

Hur kan politiken hjälpa till?

– Vi har fastslagit ordningsregler i skolan och vi står bakom de åtgärder som man känner att man som rektor behöver vidta på en skola för att få ordning, studiero och trygghet.

Ibland kan det till och med gå så långt att utbildningsnämnden får gripa in och omplacera en elev, berättar Elof Hansjons och konstaterar att det förekommer men är ytterst ovanligt och har bara skett vid enstaka tillfällen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan