Annons

Annons

Annons

Södertälje

En av världens mest kända melodier – gissa vilken

Roland Pöntinen är en av Sveriges främsta pianister. Till våren fyller han 60, men innan dess, gästar han Södertälje Symfoniorkester och spelar en annan mästares musik.
– Det blir en exklusiv ”Vårkonsert”, säger dirigent Georg Lidström.

Text

Södertälje symfoniorkester leds av dirigent Georg Lidström.

Bild: Elias Zazi

Annons

Symfonin som inleder programmet har en av världens mest kända melodier. Den komponerade Wolfgang Amadeus Mozart år 1788, tre år innan han dog som 35 åring. Symfoni No. 40 g-moll skrev Mozart ursprungligen för en mindre orkester, men han instrumenterade om den och la till ytterligare instrument.

– Det blir en ren Mozart konsert. I andra delen av konserten får vi njuta av Roland Pöntinens pianospel i den 22:a pianokonserten, säger Georg Lidström, dirigent och konstnärlig ledare för Södertälje Symfoniorkester.

Annons

Georg Lidström har sedan tidigare haft samarbeten med Pöntinen. Redan 1984 gjorde han sin första konsert med pianisten, då i Rachmaninovs andra pianokonsert. Därefter har de även framfört både tredje pianokonsert och den sällan spelade första konserten av Rachmaninov.

– Vi har även gjort Grieg och just Mozart som nu står på programmet, säger Georg.

Annons

Dirigent Georg Lidström leder Järna kyrkokör och S:ta Ragnhilds motettkör i Mozarts Requiem. (Arkivbild)

Bild: Roger Stigell

Wolfgang Amadeus Mozart föddes i Salzburg och hade sin pappa Leopold som sin första lärare. Pappan som själv var violinist och kompositör såg tidigt att sonen var begåvad och att han hade talang för musik.

Amadeus skrev sitt första musikstycke när han bara var runt tre år. Även Amadeus syster Nannerl var begåvad och snart började syskonen tillsammans med pappa turnera runt om i Europa, och de spelade bland annat vid hoven i Paris, Wien, London och München. Den 22:a pianokonserten skrev han december 1785.

– Mozarts 22:a pianokonsert i Ess-dur hör kanske inte till de allra vanligaste, men med sin himmelskt vackra andra sats är vi glada att kunna lyfta fram just denna konsert och då med en av vårt lands allra främsta pianister.

Konserten hålls i Frälsningsarméns konsertsal och ingår i Södertälje Symfoniorkesters 90-års jubileums program 2023. Förutom att Roland Pöntinen fyller 60 år i vår, firar han i år även 40-årsjubileum som artist.

– Att spela en ren Mozartkonsert blir lite av en utmaning för orkestern. Men så hälsar vi våren.

Annons

Annons

Roland Pöntinen kommer till Södertälje på söndag. Här i bild från 2010 med Martin Fröst och Malena Ernman. Foto: Henrik Montgomery/TT

Fakta

Mozartkonsert

Plats: Frälsningsarméns lokal, Oxbacksgatan 25.
Datum: Söndag 19 mars klockan 17.00
Solist: Roland Pöntinen, piano.
Dirigent: Georg Lidström.
Orkester: Södertälje Symfoniorkester.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan