Annons

Annons

Annons

Ishockey

Expertpanelen: Så går det för SSK i kvartsfinalen

SSK och Mora gör upp i bäst av sju matcher om en plats i den hockeyallsvenskan semifinalen.

LT-sporten har samlat ihop en expertpanel som tippar och analyserar den kommande kvartsfinalen.

Text

Annons

Harald Lückner, Cmore

SSK tappade fjärdeplatsen i sista omgången, kan man ändå se femteplatsen som godkänd?

– Det tycker jag absolut, med tanke på fjolåret. Att bygga ett helt nytt lag och få det att fungera så pass bra att man har blivit ett topplag är riktigt bra gjort. Både Georgsson och Bogren har kommit in med ett lugn och en trygghet som ger hela staden framtidstro. Att man tappade fjärdeplatsen berodde mycket på Vidells skada tror jag och det är ju inget som man hade kunnat förutse. De har satt ett grundspel som alla förstår, köper och utför. Jag vill påstå att Södertälje tillsammans med Mora och Modo är de mest konsekventa lagen i spelet utan puck. SSK:s defensiv har varit ett framgångsrecept och det ger hela laget kraft att kunna anfalla. De är så otroligt starka i egen zon, täta centralt och då de alltid har med sig tredje man hem får motståndarna alltid jobba otroligt hårt för sina målchanser.

Annons

Annons

Vilka vinner kvartsfinalserien och varför?

– Jag är förvånad över Moras val, många hade nog redan skrivit ner att det skulle bli ett länsderby mellan Södertälje och Djurgården. Därför ger jag Södertälje en stor chans i den här matchserien. De har ett försvar som Mora kommer få jobba väldigt hårt med. Personligen tror jag att Mora hade haft enklare mot Karlskoga, som inte har varit på topp på slutet och inte riktigt ser ut som ett lag längre. Det kommer bli den tuffaste serien av allihopa och det kan vara till Södertäljes fördel då de blev valda. Om jag tvingas tippa säger jag 4–3 i matcher till SSK.

I Linus Vidells frånvaro, vilken/vilka spelare i SSK måste kliva fram om de ska kunna besegra Mora?

– Det går inte att ersätta Linus Videll med en spelare, så flera måste ta det ansvaret. Jag ser stor matchvinnarpotential i Pasic. Sedan har de centeruppställningen som är navet i varje kedja med Engsund, Liljewall och Bjerselius som känns riktigt starka. Liljewall speciellt ser jag som en perfekt kapten. Han har varit med om det här förut och har det som krävs för att leda en toppkedja, hans form känns också på uppåtgående. Det måste till en laginsats för att Södertälje ska bli framgångsrika. Backsidan måste fortsätta med vad de har gjort hela säsongen. Mycket bygger på att Ivarsson, Carlson och så vidare kan upprätthålla den där stabila defensiven även i slutspelet.

Vad i SSK:s spel måste fungera för att de ska kunna matcha Mora?

– Jag har alltid fyra punkter som måste sitta i ett slutspel.

1, målvaktsspelet: Tolopilo måste vara riktigt bra. Han visade i kvalet förra säsongen att han kan vara de stora matchernas man och han har varit stabilare i år. Han måste vara på topp.

Annons

2, special teams: Powerplay och boxplay måste hålla högre klass än motståndarna, det är där det avgörs.

3, nyckelspelarna: I slutspelet kan man inte lita på att någon junior fladdrar runt och avgör. Det är kärnspelarna som ska driva laget. De måste vara bäst i sådana här matcher, så enkelt är det.

Annons

4, hantering av skador: När det är så tätt matchande måste man vara smart och få med sig så många som möjligt så länge som möjligt i varje serie.

Leif Granlind, LT

SSK tappade fjärdeplatsen i sista omgången, kan man ändå se femteplatsen som godkänd?

– Mer än godkänd, skulle jag vilja säga. Det är oundvikligt att inte tänka på den hemska fjolårssäsongen. Att då på så här kort tid göra SSK till ett topplag ger ett högt betyg, de var dessutom topp sex tidigt, vilket Mattias Zackrisson påpekade i podden. Jag tippade faktiskt själv topp fyra i augusti och de var ju väldigt nära det.

Vilka vinner kvartsfinalserien och varför?

SSK tar det här i sju matcher. Jag tror att Mora bjuder på extra tändvätska när man övertänker och väljer SSK i stället för det mer naturliga valet av Karlskoga. Och varför vill inte Mora ha revansch på Karlskoga, de åkte ju ut mot dem med 1–4 i matcher i kvartsfinalen i fjol? Mora går tillbaka till grundseriemötena mot SSK och värderar men slutspel är något helt annat. Där blir det mentala spelet avgörande och där är det fördel SSK nu.

Annons

I Linus Vidells frånvaro, vilken/vilka spelare i SSK måste kliva fram om de ska kunna besegra Mora?

Alla. Konstigt svar, kan tyckas. Men när man tappar en sådan spelare som Videll så måste alla andra forwards kliva fram och bli ett par snäpp vassare i avsluten. Många forwards behöver fem, sex chanser för att göra ett mål, det måste kortas ner till två, tre. För chanser kommer de att få. Då gäller det att sätta dit dem även om man inte har gjort 27 mål som Linus.

Annons

Vad i SSK:s spel måste fungera för att de ska kunna matcha Mora?

Powerplay. Jag tror att man måste ändra PP-system helt och hållet i stället för att försöka ersätta Videll på hans position. Fler skott från blå har efterlysts, det tror jag på, med bra skymning framför målvakten. Det brukar vara melodin.

Anton Gustafsson, LT

SSK tappade fjärdeplatsen i sista omgången, kan man ändå se femteplatsen som godkänd?

– Jag förstår att den missade fjärdeplatsen svider, men det är viktigt med perspektiv också. För ett drygt år sedan dansade laget på gränsen till dödsskuggans dal som är division 1 innebär. Med tanke på det är en femteplats godkänt med ett plus i kanten. Jag trodde att storstädningen med en i princip helt ny trupp och till stora delar en ny ledarstab skulle innebära en längre startsträcka för att få saker på plats. Jag var också väldigt tveksam till att Nikita Tolopilo skulle bli stabil nog för att vara förstamålvakt i ett topplag. Nu krävdes det bara fyra svajiga omgångar innan det ramstarka i SSK:s grundspel började visa sig och belarusiern i kassen har täppt till truten på mig rejält. Södertälje är inte på något sätt favorit i slutspelet. Men femteplatsen innebär att man har byggt en stabil grund, framförallt till framtiden. Det finns alltså något för SSK-supportrarna att tro på och det är mer än vad de har haft på många år.

Annons

Vilka vinner kvartsfinalserien och varför?

– Mora vinner med 4–2. Med Linus Videll hade det varit 50/50. Men SSK tappar så mycket spets i Videll att jag har svårt att se laget vara effektiva nog i powerplay, som man måste vara i ett slutspel. För mig är det också svårt att bortse från grundserien. Mora har passat Södertälje ruskigt dåligt och har lyckats dominera mot SSK i tre av fyra matcher, det ger dalmasarna ett mentalt övertag, i alla fall när de går in i match ett. Jag varnade för MIK från början. De har byggt sitt raka, enkla och tydliga spel över flera år och de har en stomme spelare som blivit experter på det. Det här är också, troligtvis, stjärnorna Daniel Ljunggren och Johan Perssons sista chans att göra något stort med Mora, den chansen tänker de nog inte ge upp så lätt.

Annons

I Linus Vidells frånvaro, vilken/vilka spelare i SSK måste kliva fram om de ska kunna besegra Mora?

– Det finns många offensiva spelare som tillsammans måste sprida poängproduktionen i det hål som Videll lämnat efter sig. Pasic, Golovkovs, Newell och Liljegren MÅSTE höja sig ett snäpp. Men viktigast av dem alla blir ändå Nikita Tolopilo. Han måste göra en matchserie likt den han gjorde mot Troja förra säsongen om SSK-spelarnas golfklubbor ska bli kvar i garderoben på andra sidan månadsskiftet.

Vad i SSK:s spel måste fungera för att de ska kunna matcha Mora?

– Defensiven. Som det har tjatats om i flera veckor måste SSK klara sig utan Linus Vidells trollerilåda i slutspelet. När han inte längre kan frammana mål och målchanser från tomma intet kommer ett ännu större ansvar läggas på försvarsspelet. SSK kommer inte hänga med om matchserien präglas av full fart framåt och öppna spjäll. För Södertälje gäller det att fortsätta med sin noggrannhet i försvarsspelet och stänga ner mittzonen när MIK har pucken, lyckas man med de sakerna har de alla chanser i världen.

Annons

Andreas Hanson, LT

SSK tappade fjärdeplatsen i sista omgången, kan man ändå se femteplatsen som godkänd?

– Jag hade SSK som sexa i mitt tabelltips, så jag tycker att det är en godkänd grundserie. Jag tycker att man måste ta med förändringarna jämfört med fiaskosäsongen ifjol i beaktning och inse att den här typen av förbättring inte är enkel att få till, oavsett om man har hög budget eller inte. Topp fyra hade nog de flesta sett som en succé, och nu var man fyra måls sämre målskillnad därifrån, en poäng från att bli trea och nio poäng från sjätteplatsen. SSK har fått en stabilitet och struktur som man inte sett i klubben på länge.

Annons

Vilka vinner kvartsfinalserien och varför?

– Jag tror att SSK har en bra chans, Mora är favorit med all rätt men det skiljde bara en poäng till slut mellan lagen och jag är väldigt förvånad över att Mora valde SSK. Jag tippar 4–3 i matcher till SSK, och det baserar jag på att SSK har en målvakt som presterat bra i slutspel/kval tidigare och man har större rutin av slutspel än Mora som har ett yngre, mer orutinerat lag. SSK har också fler spelare som gillar det fysiska spelet än Mora. Men Mora är mer spelskickligt och har sina spetsar Daniel Ljunggren och Johan Persson, centersidan är också något bättre. SSK har haft svårt att få grepp om dem spelmässigt när lagen mötts och det måste man givetvis ändra på.

I Linus Vidells frånvaro, vilken/vilka spelare i SSK måste kliva fram om de ska kunna besegra Mora?

– En stor nyckel i matchserien för mig blir hur SSK lyckas få stopp på Moras förstakedja med Johan Persson, Daniel Ljunggren och Fabian Ilestedt. Rimligtvis blir det upp till Jacob Dahlström, Jacob Bjerselius och Emil Alba att stänga ner dem och få bort deras produktion. Magnus Bogren och Mattias Zackrisson måste vara framgångsrika i hur man matchar mot Moras bästa spelare. Då kan man jämna ut oddsen i och med att SSK saknar sin bästa spelare.

Annons

Vad i SSK:s spel måste fungera för att de ska kunna matcha Mora?

– Två saker. Dels att få stopp på Moras spel genom mittzonen. Det har varit det klart största problemet när lagen mötts. Dels att vinna dueller och närkamper, främst i egen zon men givetvis också i anfallsspelet. Där har SSK enligt mig ett möjligt övertag. De här två punkterna tror jag kommer avgöra den här matchserien.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan