Annons

Annons

Annons

Basket

Efter 84 raka förluster – Fryshuset besegrade SBBK

Det var Fryshusets sista match innan de drar sig ur SBL.

Efter att inte ha vunnit en enda match på över två säsonger lyckades laget besegra ett skadedrabbat SBBK.

– Med de skadorna vi har ville vi inte ta några risker inför slutspelet, säger kapten Martin Pahlmblad efter förlusten.

Text

”Det var ungdomarnas match där de skulle få gå för vinst själva och jag tycker de gjorde ett bra jobb”, säger SBBK-kaptenen.

Bild: Mac Larsson

Annons

SBBK kom till spel utan Joshua Sharkey, Edward Polite, Walter Kelser och Anton Gaddefors. Dessutom satt William Kermoury och Alex Lindqvist på bänken hela matchen.

Södertäljelaget ville fortsatt inte riskera några större skador inför slutspelet.

– Det var en match för våra unga spelare att få komma in och känna på en ligamatch och hur det är att spela riktiga minuter. De får ta de viktiga skotten och de gjorde en bra match. Det spelar ingen roll för oss om vi möter Borås eller Jämtland i slutspelet. Det här var en match där vi kunde vila våra skadade spelare, säger SBBK-kaptenen Martin Pahlmblad.

Fryshuset gick snabbt upp i ledning 9–2 och publiken var med på noterna. Det jublades vid varje poäng för hemmalaget.

Annons

Efter inledningen ryckte SBBK upp sig och spelet böljade fram och tillbaka. Men i slutet av den första halvleken gjorde Fryshuset 9 obesvarade poäng och kunde gå in i halvtidsvila med 46–38 på tavlan.

Annons

Det blev mycket tid på bänken för Martin Pahlmblad. Bredvid honom satt både William Kermoury och Alex Lindqvist matchen igenom.

Bild: Mac Larsson

Södertälje höll sedan på att gå ikapp mot slutet av matchen – men då satt rutinerade spelare som Seth Le Day och Martin Pahlmblad kvar på bänken. I stället var det juniorerna som fajtades för att vända matchen.

– Vi andra skulle inte spela tunga minuter utan det var ungdomarnas match där de skulle få gå för vinst själva. Det är bra siffror för vi hade en hel startfemma med spelare som inte riktigt spelat den här säsongen, så jag tycker de gjorde ett jättebra jobb och jag är stolt över dem.

Slutsiffrorna skrevs till 84–79 och efter 84 raka förluster avslutade Fryshuset sin sejour i SBL med en seger. När säsongen nu är slut drar sig laget ur den högsta basketserien.

Det var ändå Fryshusets första seger på över två säsonger, hur ser man som lag på en sån förlust?

– Med de förutsättningarna vi hade, efter den här säsongen med så mycket skador och så många spelare ut och in, ville vi inte ta några risker nu. Vi tog oss till slutspel och vi har flera spelare med småskador.

Det har återigen skrivits i sociala medier om att ni ville sluta åtta, vad säger du om det?

– Vem är bäst då, Borås eller Jämtland? Borås slutar ju etta i ligan. Antingen är det fem timmar buss till Borås, eller så är det flyg till Jämtland. Det är två matcher på bortaplan direkt och det är ju pest eller kolera för oss.

Annons

Annons

Theo Kermoury grinar illa. De yngre spelarna i SBBK fick känna på att spela alla de tuffa minuterna i den avslutande matchen mot Fryshuset.

Bild: Mac Larsson

Vad betyder det då för de unga spelarna att få sina minuter inför slutspelet?

– Det är jätteviktigt. Ibland handlar det bara om erfarenhet och att lära sig vart nivån ligger liksom. Ibland kan en ung spelare komma in och spela dåligt och inte veta om att man faktiskt är tillräckligt bra. Man måste få känna på det på riktigt och den erfarenheten går inte att simulera på träning.

Efter de två avslutande förlusterna slutar SBBK på åttonde plats i tabellen. Det innebär att förstaplacerade Borås väntar i kvartsfinal – ett lag man spelat jämnt mot under säsongen.

– Nu börjar slutspelet och förhoppningsvis har vi fått vila lite nu i två matcher. Vi har spelat ihop oss och när alla är på plan så kan vi verkligen lira. Det gäller att vi gör en vana av att vinna matcher och kunna stänga matcher. Jag känner att vi är ihopsvetsade nu och att vi har bra chanser.

Du låter ganska trygg inför den uppgiften?

– Jo, men det är jag. Det är inte så stor press på oss med tanke på säsongen. Men oavsett hur det gått vill jag alltid gå för guld och om vi inte vinner guld så kommer jag att bli besviken.

Martin Pahlmblad samlade laget på planen efter förlusten.

Bild: Mac Larsson

Annons

Efter förlusten har SBBK fått kritik i sociala medier. SVT:s basketexpert Nick Rajacic la ut ett videoklipp på Twitter där han säger att det varit en mörk dag för svensk basket.

Annons

”Jag undrar om någon i den klubben tycker det är märkligt att Södertälje, precis efter att ha säkrat slutspelsplatsen med hela laget på plats, sedan gör två av klubbens sämsta matcher någonsin, genom att ligga under med 34 poäng efter 3 perioder hemma mot Umeå och sen förlora mot ett Fryshuset som torskat 84 raka matcher. 84 raka matcher!”, säger Nick Rajacic i klippet som kan ses nedan.

Inbäddat innehåll

Fakta

Matchfakta svenska basketligan

Fryshuset Basket – Södertälje BBK 84–79 (20–25, 26–13, 21–17, 17–24).

Poäng SBBK: Seth Le Day 15, Ludvig Lindby 14, Teodor Manfredsson 14, Max Lidman 10, Martin Pahlmblad 8, Theo Kermoury 8, Philip Gjerulf 7, Lazar Radosavljevic 3.


Poäng Fryshuset: Aaron James Calixte 30, Leonard Halling 19, Matthew Cameron Mazique 14, John Pålsson 10, Yousef Abdullah Ghanem 7, Edwin Soamo 2, Adam Tafra 2.


Returer:
38-42.
Assister: 20-18.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan