Annons

Annons

Annons

Södertälje

”Butiker kommer att lägga ner”

Södertälje city får en miljon kronor för att främja utvecklingen av stadskärnan.

– Man kan inte beklaga sig över att butiker lägger ner om man inte är inne i stan och handlar, säger Aljoša Lagumdžija, vd för Södertälje city.

Text

Pengarna ska användas för att satsa på evenemang, aktiviteter och kampanjer, berättar Aljoša Lagumdžija.

Bild: Karolina Önnebro

Annons

Inflation, lågkonjunktur och sämre köpkraft bland konsumenterna, det är några av utmaningarna som näringslivet står inför. Södertälje kommun anser att det är viktigt att stimulera näringslivet och främja dess återhämtning och utveckling, och har därför valt att ge Södertälje city en miljon kronor i bidrag.

– Det här ger oss en möjlighet att skaffa förutsättningar för att locka besökare till stadskärnan, så att vi kan vända den tuffa situationen för näringslivet, det är det vi kämpar för, säger Aljoša Lagumdžija, vd för Södertälje city.

Ambitionen är att ha olika aktiviteter, evenemang och kampanjer varje vecka. En kampanj är ett samarbete med andra städer vid namn ”Ingen puls utan din”.

– Den handlar om vikten av att handla lokalt.

Annons

En kampanj lyfter vikten av att handla lokalt.

Bild: Tomas Karlsson

Annons

Andra exempel på aktiviteter och evenemang är valborgsfirandet i stadsparken och utebion som arrangeras under juli månad.

– Bidraget ger oss en skjuts och en möjlighet att göra det bättre och större, har man mindre resurser är det svårare.

Södertäljes stadskärna tampas med butiksnedläggningar och det senaste är att butiken Bik bok i Kringlan lägger ner.

– Alla städer genomgår liknande strukturförändringar, det är inte unikt för Södertälje. Butiker kommer att lägga ner, men det kommer in nya saker.

Butiksnedläggningar är att vänta sig, men det finns andra saker som kan fylla lokalerna, menar Aljoša Lagumdžija.

Bild: Christian Youhana

Aljoša Lagumdžija tar upp pandemin, inflationen och den ökande e-handeln som orsaker till butiksnedläggningarna runt om i landet.

– Man kan inte beklaga sig över att butiker lägger ner om man inte är inne i stan och handlar, då blir det för svårt för butiker att överleva. Det är självklart tråkigt när fina butiker lägger ner men det skapar möjlighet för nya saker att ta plats i stadskärnan.

Han berättar att det är många butiker och andra företag som vill etablera sig i Södertälje.

Annons

– Av alla verksamheter som ligger på gatuplan är det sju procent av lokalerna som är lediga. För att en stad ska kunna utvecklas behöver man ha lite vakanser.

Södertälje city får årligen 3,4 miljoner kronor i bidrag, och denna miljon är nu ett extra bidrag för att rikta särskilda insatser för att få fler att besöka stadskärnan.

– Det känns positivt att kommunen satsar på vår stadskärna. Det blir en boost så att vi kan göra mer för vår stad, säger Aljoša Lagumdžija.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan