Annons

Annons

Annons

SSK:s slutspel

Spelat mest av alla – så ska Tolopilo orka i slutspelet

I det senaste slutspelet blev han avgörande för SSK.

Nu går Nikita Tolopilo in i sitt andra slutspel, men på andra sidan av tabellen.

– Han håller sig undan från media, säger målvaktstränaren Calle Brattenberg.

Text

Det var i playout-serien mot Troja-Ljungby förra säsongen som Nikita Tolopilo presenterade sig på allvar för SSK-publiken.

Efter att ha anlänt till klubben i skral form och inlett skakigt växte belarusiern fram till en jätte och blev avgörande i att SSK höll sig kvar i hockeyallsvenskan.

Redan då valde 22-åringen att undvika media i utslagsmatcherna. Nu gör han det återigen när SSK ska gå in i slutspel om en SHL-plats.

– Förra säsongen försökte han inte tänka så mycket utan gick bara ut och gjorde det han behövde göra. På nåt sätt förstod han allvaret men stängde av allt och gjorde det med bravur. Jag tror han vill lägga fullt fokus på sitt, säger målvaktstränaren Calle Brattenberg.

I det senaste slutspelet mot Troja-Ljungby blev ”Tolle” avgörande för SSK.

Bild: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Annons

Annons

Det är tydligt vem som är SSK:s tilltänkta förstakeeper när laget går in i kvartsfinalen mot Mora på lördagen. I grundserien gjorde Nikita Tolopilo flest minuter av alla spelare i hockeyallsvenskan och mäktade med ett räddningssnitt på 92.4 procent.

– Vi har hittat en bra balans vid sidan av, som idag (torsdag) så tränade inte Nikita i de första 30 minuterna. Det är samma i gymmet, vi har hittat en balansgång för den belastning han behöver. Sedan får vi se i slutspelet, han kanske inte behöver gå på is på träningarna utan bara värma innan match. Man får se då hur hans kropp mår och hur matcherna blir.

Han är formen nu?

– Vi har varit lediga i några daga. Första träningen efter det var okej, men efter den sa jag att jag ville se oss med full fokus och ingen blaj. Nu gick de ut och verkligen visade det båda två. Bergvik ger alltid 110 procent på träning och ”Tolle” ser riktigt lugn och stabil ut. Det har känts bra.

Calle Brattenberg och Nikita Tolopilo slipar på de sista detaljerna inför mötet med Mora.

Bild: Anton Gustafsson

På andra sidan har Fredrik Bergvik halverat sin speltid från förra säsongen.

– Han har haft en tuff säsong på så sätt. Han har haft två matcher där han blivit utbytt, en gång när han kom tillbaka efter en skada och en gång när laget gjorde en jättedålig första period. Han har haft det kämpigt, men det ska man ge Bergvik, det är en av de mest professionella hockeyspelarna jag haft att göra med. ”Tolle” har tagit taktpinnen, han har varit förstamålvakt och då blir det tufft. Men Bergvik kommer alltid glad till jobbet och kör 100 procent oavsett vad.

Annons

Annons

Snålt med speltid för Fredrik Bergvik under säsongen.

Bild: Jacob Sjölin

Calle Brattenberg har varit målvaktstränare i SSK sedan 2016 och hunnit förbereda en hög med SSK-keeprar för både playoff och playout.

– Nu får vi stänga säsongen som har varit och sedan plocka med det som varit positivt och fortsätta därefter. Samtidigt gäller det att hitta en topp i det vi har gjort. Det går inte att träna för mycket eller för lite utan det gäller att hitta en balans i det och träna på saker som vi är bra på. Sedan är det väldigt viktigt att hålla sig till en gameplan, bara för att vi ska gå in i slutspel betyder det inte att vi ska ändra om något.

Calle Brattenberg har blivit rutinerad vid att träna SSK-målvakter inför slutspel.

Bild: Andreas Hanson

Hur förbereder man målvakter för ett slutspel?

– Det gäller att träna på goda vanor och saker som är behagliga. Du ska känna en skön känsla när du spelar och inte tänka så mycket utan göra det du är bra på. Nu har målvakterna varit bra under säsongen, men det gäller att steppa upp ett steg till. Om man kollar på lagen som har gått längst i slutspel så är det alltid de som haft målvakter som vunnit matcher åt dem, säger han.

Enligt målvaktstränaren märks det att slutspelet stundar.

– Det börjar bli lite mer irriterat och man är lite mer taggad. Det är så pass lite tid kvar att får man gå ”all in” på allt man äger och har. Det är det sista delen av bränslet som ska ryka nu, så kan man få vila efter det.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan