Annons

Annons

Annons

Salem i fokus

Bröderna öppnar Salems första trafikskola – någonsin

Att pendla över kommungränsen för att ta körkort är ingen hit. Det menar bröderna Samir och Sarmad Adam, som snart öppnar den första trafikskolan i Salems historia.

Text

Att ta körkort ses ofta som en milstolpe ut i vuxenlivet – och det är inte ovanligt att övandet inför den stora dagen börjar redan vid 16 års ålder.

Men i Salem har alla övningskörare tvingats pendla till intilliggande kommuner för att körkortet ska bli verklighet. Här har inte funnits någon trafikskola någonsin, såvitt kommunen och Transportstyrelsen känner till.

Men snart blir det ändring på den saken – det kommer bröderna Samir och Sarmad Adam från Botkyrka att se till.

Bröderna Samir och Sarmad Adam från Botkyrka öppnar 08Trafikskola i centrala Rönninge.

Bild: Emilia Lindholm Fjeld

Under april månad, så snart de fått ordning på alla tillstånd och dokument, kommer de vara redo att ta emot sina första körkortslystna kunder.

Annons

Annons

– Vi kommer att ha allt ifrån handledarkurs, teori och riskettan här på plats. Vi kommer ha utbildningar till både moped, epatraktorer och bil. Och för den som vill och behöver kommer det även finnas en intensivkurs, säger Sarmad Adam, som har jobbat som trafiklärare tidigare.

Brodern Samir tillägger:

– Tanken är att du ska kunna komma hit utan att någonsin ha suttit i en bil, och gå härifrån med ett körkort. För att underlätta har vi därför bestämt oss för att hålla öppet även på helger, eftersom man ofta har andra saker på gång i veckorna.

”Det har varit onödigt krångligt att ta körkort”

Anledningen till att de valt att öppna i just Rönninge har framför allt att göra med att Salem är en av få kommuner i länet som inte har någon körskola sedan tidigare. Men innan de skrev på kontraktet för lokalen förra sommaren gick de runt och pratade med ungdomar i kommunen för att höra om det överhuvudtaget fanns ett behov.

– Då kände vi att de allra flesta var positiva till vår idé, vilket var väldigt roligt, säger Sarmad och konstaterar att:

– Men det är klart, det blir ju onödigt krångligt att ta körkort när man måste pendla till en annan kommun. Nu kommer trafikskolan finnas bara ett stenkast bort.

Lokalen är helt nyrenoverad. Samir berättar att de installerat ett helt nytt ac-system, för att klara av de långa utbildningarna och heta sommardagarna.

Bild: Emilia Lindholm Fjeld

Viktigt att man ska känna sig trygg

Både Samir och Sarmad gör det tydligt att trafikskolans huvudfokus kommer att ligga på trygghet och säkerhet.

Annons

– Man ska känna sig trygg här. Vi båda har jobbat med ungdomar tidigare och vet hur svårt det kan vara att känna sig välkommen på en ny plats. Det är jätteviktigt för oss att man känner sig respekterad och lyssnad på, säger Samir.

Annons

– Och det är minst lika viktigt att utbildningen är bra, rent säkerhetsmässigt, så vi kommer vara väldigt tydliga med vilka risker som finns med att vara ute i trafiken, säger Sarmad.

De berättar att även vårdnadshavare kommer att bjudas med på säkerhetsutbildningarna.

– Målet är att det ska bli färre olyckor på vägarna, så ju fler som känner till riskerna desto bättre, förklarar Samir.

Den som kliver in i lokalen möts först av en reception, där trafikskolans receptionist kommer att svara på frågor och ta hand om bokningar.

Bild: Emilia Lindholm Fjeld

Automattrenden: ”Tiderna utvecklas och vi likaså”

Eftersom det inte funnits någon trafikskola i kommunen sedan tidigare finns det heller ingen statistik över vilken typ av körkort Salemborna har, vad gäller automat kontra manuell växellåda. Men de senaste årens trender visar att antalet automatkörkort blir allt fler – vilket Samir och Sarmad är medvetna om.

– Många trafikskolor rekommenderar manuell oavsett vad. Men vi kommer prata med våra elever om fördelar och nackdelar med de olika körkorten. Nackdelen med manuell är ju att det kräver fler lektioner, samtidigt som de allra flesta nya bilar som görs i dag är automatväxlade, säger Samir.

– Tiderna utvecklas och vi likaså, konstaterar Sarmad.

På väggen har trafikskolans logga precis satts upp, till Samir Adams stora förtjusning.

Bild: Emilia Lindholm Fjeld

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan