Annons

Annons

Annons

Debatt
Behåll tågvärdarna på pendeltåget

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Pendeltågsresenärer har fått uppleva stora problem i trafiken sedan tågvärdarna togs bort.

Bild: Tim Aro/TT

Annons

Vänsterpartiet är ett samarbetsparti till styret i Region Stockholm, som består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Vi har nu 18 mandat i regionfullmäktige och är därmed tredje största parti.

Vi hade en överenskommelse att det skulle utredas ordentligt ifall tågvärdarna på pendeltågen skulle ersättas med kameror – för att säkerställa att det är säkert för resenärer och personal. Avvecklingen av tågvärdarna skulle pausas under tiden.

Annons

Annons

Det blev ingen utredning, utan en två veckors granskning av MTR:s egen dokumentation, som självfallet kom fram till att det är helt säkert att ta bort tågvärdarna. Sedan den 1 mars 2023 går hälften av alla pendeltåg utan tågvärdar, trots lokförarnas protester.

Många lokförare vägrar av säkerhetsskäl att köra tåg utan en tågvärd ombord och nu har det blivit kaos i pendeltågstrafiken med många inställda avgångar som en direkt konsekvens av beslutet från S, MP och C.

Vi vill trycka på och kritisera styret inom ramen för det samarbete som vi har.

Vänsterpartiet försöker nu på alla sätt vi kan göra så att beslutet ändras.

• Vi har pratat med media om det svek vi tycker att det är att styret gör så här, för att väcka opinion. Vi vill trycka på och kritisera styret inom ramen för det samarbete som vi har.

• Vi har kontakt med fackförbunden för att lyssna på dem och stötta dem i deras protester.

• Vi arbetar aktivt i våra egna kanaler för att nå ut med frågan och skapa opinion. Vi träffar lokförare och tågvärdar för att hjälpa till att sprida deras berättelser.

• Vi pratar med styret kring deras beslut och försöker trycka på för att få dem att backa.

• Vi kommer att skriva ett eget förslag till trafiknämndens möte den 22 mars, där vi föreslår att tågvärdarna ska vara kvar. Det är då nämnden kommer att rösta om tågvärdarnas framtid.

Annons

Tågvärdar behövs på pendeltågen för att:

• Kolla så att det är säkert att stänga dörrarna och att ingen fastnar i dem vid hållplatserna.

Annons

• Hjälpa lokföraren om det händer en olycka eller om tåget behöver utrymmas. Lokföraren ska inte behöva jobba själv i de situationerna. Tågvärden har särskild utbildning för detta.

Staffan Norberg (V)

ledamot i regionfullmäktige och regionstyrelsen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan