Annons

Annons

Annons

Salem i fokus

”Vi är ingen mäklarfabrik” – familjen blev deras nyckel till framgång

Från fotbollsplan till öppen planlösning. Patrik Alwin la bollen på hyllan och teamade upp med sin fru – nu driver de den framgångsrika mäklarbyrån i Salem tillsammans med sina döttrar.

Text

En dröm som gick i uppfyllelse. Precis så beskriver Pia Andersson den mäklarbyrå som hon för 22 år sedan startade i sitt hem.

– Jag hade varit på en del större byråer tidigare och kände att jag ville jobba lokalt. Det kändes som att det fanns ett stort behov här i Salem. Och det gick väldigt, väldigt bra redan från början, säger hon.

Pia Andersson hade länge drömt om att starta eget, när hon äntligen tog steget i början av 2000-talet.

Bild: Emilia Lindholm Fjeld

Mäklarbyrån är i dag, precis som när hon startade, uppkallad efter henne själv. Men utöver det är det mycket som har förändrats.

Hemmakontoret har uppgraderats till ett rymligt kontor i Salems centrum. Och i stället för att jobba ensam är hon i dag kollega med både sin man och deras två döttrar. Dessutom har hon blivit ett välkänt varumärke i kommunen – få Salembor ger sig ut på bostadsmarknaden utan att ha hört hennes namn.

Annons

Annons

– Vi har på något sätt blivit Pia allihop, säger Patrik Alwin roat och ser mot sin fru.

– Men vi har åtminstone ändrat logotypen till PA, så att den matchar både dina och mina initialer, kontrar Pia Andersson.

Patrik Alwin och Pia Andersson har varit tillsammans i 32 år.

Bild: Emilia Lindholm Fjeld

Det har varit svårt att hitta en lucka för en intervju i deras fullspäckade kalender, men nu sitter vi till sist samlade på deras kontor – och det är svårt att ta miste på den kärlek och respekt som fyller rummet när Pia och Patrik pratar med varandra.

Att jobba med familjen är en tillgång snarare än utmaning

Hur de klarar av att både jobba och leva tillsammans är en fråga de får ofta, konstaterar Pia. Men de har aldrig sett det som ett problem – snarare en tillgång.

Patrik och Pias döttrar Caroline Andersson och Amanda Alwin, där Amanda sitter tillsammans med sin hund Billy. Båda är utbildade mäklare, men Caroline jobbar som assistent på familjeföretaget.

Bild: Privat

– Vår hundraprocentiga tillit och respekt till varandra är en jättestor fördel. Vi har samma grundvärderingar och en bra kommunikation. Det tror jag är den största anledningen till att företaget överlevt så länge som det gjort, säger Pia.

– Och det finns aldrig någon konkurrenssituation mellan oss mäklare på kontoret. Vi stöttar varandra fullt ut och gläds åt varandras framgångar. Det är ett intensivt jobb i vissa perioder och då krävs det att man hjälps åt, konstaterar Patrik.

Han berättar att han blev en del av mäklarbyrån för ungefär tio år sedan. Innan dess hade han dels en karriär som fotbollsmålvakt i Assyriska, men även som chef inom tryckeribranschen.

Annons

Patrik Alwin i juni 1998, då han gjorde sin första seriematch för Assyriska från start, i Uppsala, mot Sirius borta.

Bild: Olof Näslund/LT Arkiv

Annons

– Det var helt klart Pia som inspirerade mig att utbilda mig till mäklare, men efter utbildningen tog det några år innan fattade det slutgiltiga beslutet att gå över till familjeföretaget. Och med facit i hand kan jag nästan ångra att jag inte gjorde det tidigare, säger han.

Har bott i kommunen i generationer

Både Pia och Patrik är tredje generationens Salembor. Här har de både vuxit upp, träffats, bildat familj och slutligen skapat karriär.

– Så roliga är vi, säger Pia med ett skratt.

– Men det är ett högt betyg till kommunen får man väl ändå säga. Att man vill både leva, arbeta och låta sina barn växa upp här, säger Patrik.

Han tillägger att de på senare år märkt av hur allt fler fått upp ögonen för kommunen.

– Förr om åren höll sig flyttkedjorna inom kommunen. Man gick från lägenhet till radhus, radhus till villa. Men nu när vi har visningar kommer majoriteten av familjerna från kommuner runtomkring.

Har det med pandemin att göra, tror ni?

– Delvis. Det hade börjat redan innan, men det förstärktes under den perioden skulle jag säga. Det har väl att göra med att folk ville ha lite större boyta och att man får mer för sina pengar här, tror Patrik och får medhåll från Pia:

– Salem är som en egen liten oas. Det är ingen genomfartstrafik och ligger bra till med motorvägen och pendling. Man trivs här.

”Vår ambition har aldrig varit att bli störst eller att bli en mäklarfabrik”, säger Patrik Alwin.

Bild: Emilia Lindholm Fjeld

Annons

”Har inte velat bli en mäklarfabrik”

Med det sagt är det en liten kommun. Även om den sakteligen expanderar, är det ingen superkommun för ambitiösa mäklare.

– Vår ambition har aldrig varit att bli störst eller att bli en mäklarfabrik, utan vi har alltid velat vara en personlig mäklare med hög kvalitet och bra service. Men kommunen är ganska liten i antal hushåll, så vi har sagt att vi gärna tar uppdrag i kranskommunerna för att utöka det geografiska området, förklarar Patrik.

Annons

– Däremot har vi inga planer på att sätta upp fler kontor. Det handlar mest om att vi inte vill tappa kvalitén. Tiden måste räcka till för det man har, tillägger Pia.

Ett glamouriserat yrke som ställer höga krav

Tidigare har LT berättat hur Patrik Alwin sålde fem av fjolårets tio dyraste hus i kommunen, varav ett blev det dyraste någonsin. Nu har han fått i uppdrag att sälja en 55-miljonersvilla – och som mäklarbyrå har de flera spännande förmedlingsuppdrag på gång i både Södertälje och Nykvarn.

Men för den som uppfattar mäklaryrket som ett recept för framgång, vill Pia Andersson vara tydlig med en sak; mäklarbranschen är inte lika glamourös som den verkar.

I dag finns det nästan fler mäklare än det finns objekt.

– I dag finns det nästan fler mäklare än det finns objekt. Det gör att det blir väldigt tufft för många som utbildas i dag att komma ut på marknaden, säger hon och fortsätter:

– Dessutom är mäklaryrket i sig väldigt tufft, det krävs mycket jobb och man måste lägga ner mycket tid. Det är bra att vara medveten om det, för jag tror att många har en annan bild av yrket. Det har blivit ganska glamouriserat, bland annat via olika tv-serier.

Annons

Patrik Alwin tillägger att yrket dessutom genomgår en ständig förändring, och att yttre omständigheter kan ge oförutsedda utmaningar.

– Vi har flera månader bakom oss nu av fallande bopriser och mycket nervositet. Det rådande omvärldsläget har gjort att man justerat upp räntan, vilket egentligen är det som mest påverkat bopriserna. Det har varit en mental utmaning, framför allt för säljarna.

Men han ser positivt på framtiden.

– Vi känner att det finns ett större söktryck nu. Det är en stor skillnad mot hur det var under sista kvartalet förra året. Så jag ser fram emot ett bra och roligt år.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan