Annons

Annons

Annons

Insändare
Matpriserna måste bli lägre

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kundkorgen full med livsmedel.

Bild: Fredrik Sandberg /TT

Annons

Såväl samhälle som berörda myndigheter måste bli bättre på att medverka till lägre matpriser utan att ge avkall på kvalitet.

Hög inflation, höga elpriser, räntor och kostnadsökningar i alla led påverkar naturligtvis matpriserna men i denna svåra tid borde alla hålla tillbaka prisökningarna och reducera sina marginaler.

Öka konkurrensen i alla led och låt samhället och pressen dagligen kontrollera och rapportera sina iakttagelser. Information om priser och produkter borde finnas som en naturlig del av all medias dagliga rapportering. Vi konsumenter måste ändra köpvanor och även lita på lågprisbutikerna. Ica och de stora kedjorna tar hänsyn till och ändrar både sin prissättning och sitt produktutbud efter kundernas val.

Annons

Annons

Regelverket för import/export av matprodukter kan göras effektivare och därmed sänka priserna.

Kvalitet, javisst. Men en avvägning i hela produktionskedjan inklusive "sista förbrukningsdatum" bör pressa priserna. Matsvinn i alla led måste minimeras. Längre hållbarhet, kanske reducerat sortiment och mer effektiva metoder för att spara och skapa nya maträtter bör tas fram.

Se på förpackningar, transporter, produktionsutveckling av både vara och teknik – och jämför på alla tänkbara vis och dra lärdom.

Låt oss hjälpas åt med alla dessa viktiga frågor och ständigt utveckla matbranschen i alla dess led.

Bosse Svantesson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan