Fem minuter efter larmet ska brandbilen rulla. Tänk då att du sover när personsökaren börjar föra oväsen. Tänk dessutom att du bor i Vidbynäs medan brandstationen ligger ett stenkast från centrum.
Kevin Nåtby bor just där, i Vidbynäs, och är en av de färskaste deltidsbrandmännen i Nykvarn.
– Det är på gränsen till för långt bort. Jag måste sova med understället på under mina jourveckor för att hinna, säger 25-åringen.
LT träffar Kevin Nåtby och betydligt mer rutinerade Kenth Johansson och Ulf Andersson på brandstationen vid Centrumvägen.
Kenth Johansson, precis fyllda 70 år, tackades i början av året av med en rejäl fest efter 47 års tjänstgöring, en unikt lång tid. Därmed är Ulf Andersson, 68 år, äldst på stationen.
Annons
– Kenta och jag har jobbat 36 år ihop. I 20 år var jag hans chef och det var inte det lättaste, säger Ulf Andersson och skrattar.
Annons
– Han tillförde väldigt mycket och var en duktig styrkeledare. Han är även en spelevink, som kunde reta mig. Men mest höjde han stämningen.

Ulf Andersson bor i Taxinge. Har han jour är han på stationen. Kenth Johansson och Kevin Nåtby bor närmare.
Bild: Mathias Jonsson
Ulf Andersson började 1970. Han har varit lärare på den ambulansskola som tidigare fanns i Södertälje och han var stationschef i Nykvarn under två decennier, fram till 2004 då han blev räddningschef i småländska Markaryd. Så småningom tog han samma uppdrag i Finspång i Östergötland.
Kenth Johansson är förskollärare och många känner igen honom från förskoleklasser på Björkestaskolan och Lillhagaskolan. Han är också känd från innebandyn, både som tränare och som ordförande för Nykvarns IF.
Men ingenstans har han varit så länge som på brandkåren.
– Jag har alltid tyckt om att vara på stationen. Det är bra stämning och alla gör sitt bästa, säger Kenth Johansson.
– Det har aldrig varit jobbigt att komma hit och träna. Här har man polarna, gemenskapen. Efteråt tar man en bastu.
Han har också gjort sitt för att väcka intresse för den lokala brandkåren hos Nykvarns unga. Många är de skolklasser som under åren har fått följa med till stationen.
– Barnen visste att de skulle få åka brandbil när de kom hit på besök, säger han.
– Och när vi var ute och åkte: ”Tuta, Kenta, tuta!”

Kenth Johanssons hjälm har redan fått en hedersplats intill andra trotjänares hjälmar.
Bild: Mathias Jonsson
Annons
Som de flesta deltidsbrandkårer har den i Nykvarn, som lyder under Södertörns brandförsvarsförbund, emellanåt svårt att få ihop full styrka.
Annons
– Det är så lite som gör att du inte kan vara deltidsbrandman, konstaterar Ulf Andersson.
En flytt inom Nykvarns tätort kan vara tillräckligt. Från Hökmossen hinner du till exempel inte till stationen så att brandbilen kan rulla i tid.
– Vi får överskrida hastighetsbegränsningen även på vägen in, men det är inte lämpligt att köra fort förbi två skolor, säger Ulf Andersson.
Deltidsbrandmännen i Nykvarn har jour var fjärde vecka. Varje grupp består av en styrkeledare och fyra brandmän. Totalt behövs således 20 personer samt en pool med inhoppare.
– Det är nästan alltid brist på folk. Men vi har haft tur – för första gången på länge ligger vi två personer plus, säger Ulf Andersson, som numer ingår i reservpoolen.

De senaste fyra fem åren har tiotalet nya deltidsbrandmän rekryterats, enligt Ulf Andersson.
Bild: Mathias Jonsson
Det betyder dock inte att det är stopp för den – man eller kvinna – som vill göra en insats som deltidsbrandman.
– Vi är alltid intresserade av nya människor. Vi har inga kvinnor här just nu och det skulle vi gärna ha. Vi har haft två men båda har flyttat. En av dem är heltidsbrandman i Nyköping.
För tre år sedan var läget kritiskt och därför visade deltidskåren upp sig i Nykvarns centrum vid flera tillfällen. Den insatsen resulterade i 30-talet ansökningar och att tolv personer kom på test.
Annons
En av dessa var Kevin Nåtby, som i dag är kårens yngsta medlem med sina 25 år.
– Det enda som gjorde att jag tvekade inför uppdraget var att jag visste att jag skulle bli fast – och det har jag blivit. Att vara deltidsbrandman är så otroligt roligt och väldigt givande.
Han lyfter fram den sociala biten och förklarar hur lagsammanhållningen på stationen för hans del ersatte den gemenskap som han gick miste om när han slutade spela innebandy på grund av skadeproblem.
Annons

Larmen gäller oftast trafikolyckor, hjärtstopp, markbränder eller att någon har gått genom isen.
Bild: Mathias Jonsson
Att vara deltidsbrandman är mer ett kall än ett jobb, om det är Kevin Nåtby, Kenth Johansson och Ulf Andersson eniga. Kollegorna får en speciell relation – inte konstigt om man betänker att de alltid måste vara beredda att rycka ut på uppdrag som kan handla om liv eller död. Ska du gå in i ett brinnande rökfyllt hus måste tilliten till kollegan intill vara total.
Men om du har jour var fjärde vecka och kan invänta eventuella larm hemma eller på jobbet – hur mycket tid blir det då på stationen?
En hel del. En dag under jourveckan utförs fordonskontroll. En dag är det övning. Stationen har gym och ett rum för konditionsträning. Och förstås sällskapsrum och kaffebryggare.
– Jag är här rätt ofta, i snitt varannan dag. Jag sitter här med mitt vanliga jobb ibland. Jag har en bra arbetsgivare som tillåter det, säger Kevin Nåtby, som är säljare på ett elbolag.
Det är ett stort plus för företag att ha en utbildad deltidsbrandman, med tanke på dennes kunskaper om livräddning och brandbekämpning, påpekar Ulf Andersson. Samtidigt är många företag så slimmade att de inte kan ge personalen så stor flexibilitet.
Annons
– Det är inte som förr då Kenta och jag jobbade på Alcro. Vi kunde sticka iväg med sju man när det kom ett larm. Verksamheten funkade ändå, säger Ulf Andersson.

Ulf Andersson, Kenth Johansson och Kevin Nåtby är överens – att vara deltidsbrandman är som ett kall.
Bild: Mathias Jonsson
Apropå gamla tider: Brandstationen låg på Lundavägen ännu mer mitt i byn från mitten av 1960-talet till 2005. De karaktäristiska garageportarna finns kvar där än i dag. Innan Lundavägen låg den i ett träskjul vid Järndammen, enligt Ulf Andersson.
Annons
Under 2022 åkte Nykvarnskåren på 250 larm. Hittills i år har det varit ett 30-tal.
– Antalet har ökat markant. När jag var chef var det max 130 per år. Nu åker vi ofta till Södertälje, säger Ulf Andersson.
Fjolåret bjöd också på en ovanligt lång utryckning: en takbrand i Västerhaninge, 45 minuter bort.
I första hand bemannas släckbilen, som har plats för fem man, varav minst tre rökdykare. Vid behov kör någon tankbilen.

Stationen ligger vid Centrumvägen. Stationschef är Kim Ekman. Han är även heltidsbrandman i Södertälje.
Bild: Mathias Jonsson
Oftast handlar det om trafikolyckor, hjärtstopp, bränder i skog och mark eller att någon har gått genom isen. Bostadsbränder inträffar förstås också, men inte särskilt ofta.
– Jag har varit här två och ett halvt år och varit på en lägenhetsbrand och en garagebrand. Även om vi inte åker på dem ofta är vi duktiga på att öva på dem, säger Kevin Nåtby.
Är du rädd någon gång?
Annons
– Rädd är fel ord, men jag tänker mig för. Man måste tänka på sin och gruppens säkerhet. Jag är rökdykare och går jag in med en kollega måste jag vara pigg och alert. Vi måste lita på varandra till hundra procent.
Vid plötsliga hjärtstopp är det förstås avgörande att hjälpen finns nära. Det finns Nykvarnsbor som lever i dag tack vare deltidsbrandkåren.
– När man kommer fram till ett hjärtstillestånd och lyckas få i gång personen känns det för jäkla bra. Efteråt har man en varm känsla i kroppen, säger Kenth Johansson.
Läs också: Han jobbar med skådespelareliten – och rostar specialkaffe