Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
Nu startar förnyelsen av stadskärnan

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Debattören ser fram emot den stundande byggnationen vid Inre Maren.

Annons

Kristdemokraterna välkomnar mark- och miljööverdomstolens besked att inte pröva överklagandet av detaljplanen för hotellet vid Maren. Hotellbygget är tillsammans med omdaningen av Lunakvarteret det största som hänt i centrum på 45 år.

Efter decennier av utredande tar förnyelsen av stadskärnan fart på allvar. Redan kan vi glädjas åt Science Park och omgivande bostäder, förädlingen av Astraparken och Kvarnlunden, spahotellet vid Snäckviken, renässansen för k-märkta Gjuteriet, Kanaltorget, uppfräschade Köpmangatan och serveringarna på Stora torget.

Nu säger vi äntligen adjö till 1960-talets stadsbyggnadsideal och välkomnar mer inbjudande miljöer. Inre Maren dominerades länge av en betongbunker med garageinfart, p-däck, bilförsäljning, verkstad och bensinstation – i bästa A-läge.

Annons

KD har under hela processen betonat vikten av landmärkets gestaltning och att vattenspegeln i så stor utsträckning som möjligt bevaras.

Annons

Genom ny angöring av Kringlan tas platsens slumrande kvaliteter tillvara. Det blivande hotellet, som vänder sig till både Södertäljebor och besökare, kommer att erbjuda restauranger, spektakulära rum och en skybar som kronan på verket. KD har under hela processen betonat vikten av landmärkets gestaltning och att vattenspegeln i så stor utsträckning som möjligt bevaras.

Efter kommande julhandel och mellandagsrea drar omdaningen av det mögelskadade Lunakomplexet igång. Tiden har obönhörligt sprungit ifrån galleria och kontorslösningar. Ett enigt fullmäktige har därför klubbat en rivning av hela rasket, men en färsk analys ger ny insikt och inriktning. De friska grundstommarna bör behållas till fromma för ekonomi och miljö. Intentionen ligger dock fast, att återskapa rutnätsstaden med bland annat butiker i gatuplan och biograf. Kvarteret kan med fördel också husera både skola och seniorboende.

Planerna inkluderar en efterlängtad uppfräschning av Gågatan. Studier visar att ett centralt stråk skulle öka handelns omsättning och skapa förutsättningar för serveringar på ömse sidor av ströget. På önskelistan står mer tilltalande möblering av det offentliga rummet, skydd mot vädrets makter och bättre tillgänglighet för funktionsnedsatta.

Nu går vi den sköna våren till mötes, men flanörer har fortfarande inte tillträde till stadens vackraste partier.

Nygatan står också på tur att uppgraderas. Nya Luna, exploatering av ”polistomten” och en genomgående cykelbana krattar manegen för en mer levande affärsgata. I kölvattnet av att Lunagaraget och markparkeringar utrangeras är det nödvändigt att minska söktrafiken. Det omtalade – och tidigare politiskt överenskomna – p-huset vid Tom Tit måste därför prioriteras.

Annons

Annons

Nu går vi den sköna våren till mötes, men flanörer har fortfarande inte tillträde till stadens vackraste partier. Strandpromenaderna har varit ockuperade i snart sju år på grund av det havererade kanalprojektet.

Trafikverket har nu följt det koncept som KD torgförde (LT, 4 april 2020), nämligen ”en delad upphandling, där bland annat spontningen av kanalen med vidhängande krönbalk separeras från den komplicerade slussombyggnaden.” Vi håller tummarna för att en seriös huvudentreprenör för arbetet lyckligt i hamn utan ytterligare förseningar. Då kan kommunen köpa loss Lotsudden, skapa ett trivsamt parkområde och anlägga en öppningsbar bro över Maren. Som grädde på moset ser vi här även ett kanalmuseum och utomhusbad.

KD rullar gärna ut röda mattan för aktörer som tror på Södertälje och är beredda att satsa miljardbelopp på att utveckla staden, vare sig det handlar om bostäder, hotell, värdshus, restauranger, butiker, tillverkning av lastbilar, produktion av läkemedel eller logistikcentra. Och vi passar på att gratulera Schenker, vars betydelsefulla etablering nyligen firade 1 år.

Södertälje city kandiderar frejdigt till ”Årets stadskärna 2023”. Ett gediget jobb har visserligen gjorts när det gäller samverkan mellan berörda parter, men vi skulle gärna vilja visa upp lite mer ”färdig stad” för juryn än idag. För all del, om försöksheatet går vägen kanske Kringelstan kan avancera till final och knipa den åtråvärda titeln 2025.

Mats Siljebrand (KD)

andre vice ordförande, stadsbyggnadsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan