Annons

Annons

Annons

Nykvarn

Debatt
Alla barn i Nykvarn ska ha en trygg och säker skolväg

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Furuborgskolan i Nykvarn.

Bild: Mathias Jonsson

Annons

På torsdagens kommunfullmäktigemöte, 9 mars, lämnar Moderaterna in en motion om att alla Nykvarnsbarn ska ha en trygg och säker väg till förskolan eller skolan.

I Nykvarns kommun har vi nio förskolor, fyra grundskolor och ett gymnasium där alla elever borde ha känna sig säkra både dit och tillbaka hem.

Furuborgskolan är den nyaste skolan i kommunen. Den startade höstterminen 2017 med två förskoleklasser och en årskurs ett. I dag är Furuborgskolan fullt utbyggd för årskurserna F-6.

Annons

Annons

Ett exempel på hur situationen ser ut i dag är de många barn boende i Taxinge/Nygård som går i Furuborgskolan. När en elev i förskoleklass ska åka kommunalt till Furuborgskolan från Taxinge/Nygård erbjuder vi hen att åka med SL-bussen. Till busshållplatsen i Nygård är det mellan en och två kilometer att gå för många barn boende i området. Bussen stannar sedan i centrum vilket innebär ytterligare 1,3 kilometers promenad från Nykvarns centrum till Furuborgskolan.

Detta är ingen trygg och säker väg att promenera för elever i den åldern. Utmaningen är inte avståndet då rörelse är bra för hälsan, i det här fallet är åldern utmaningen. Detta leder till att föräldrar behöver skjutsa sina barn till och från skolan – vilket påverkar såväl miljö- som trafiksituationen kring skolan negativt.

Moderaterna yrkar i motionen på:

• att en snabbutredning genomförs om hur vi kan säkerställa en säker skolväg för alla barn i Nykvarn oavsett var man bor i kommunen.

• att miljöpåverkan och trafiksäkerheten för barn kring skolan utreds.

• att vi i kommande översiktsplan arbete säkerställer infrastruktur och kommunikation till kommunens skolor. Bygger man villaområden utanför tätorten måste infrastrukturen utvecklas samtidigt.

Erika Boström

Lena Schulte

Moderaternas representanter i utbildningsnämnden i Nykvarn

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan