Alexandra Rapaport, Lasse Åberg, Mikael Persbrandt … Det är omöjligt att inte prata kändisar med Mats Axby.
Lika omöjligt är det att inte prata kaffe. Och eftersom vi ses på kafé Åsgatan 2 i Järna är det med kaffet vi börjar.
Mats Axby har rostat kaffe åt Maria Johansson som driver Åsgatan 2 i många år. Sedan ett halvår jobbar han dessutom bakom disken tre fyra dagar i veckan.
– Jag gör två större filmprojekt per år. Mellan dem passar det bra att hoppa in på kaféet, säger han.
Omväxlingen gör att han inte hinner tröttna på någon av sysslorna och ett kafé är förstås perfekt för den som gillar kaffe och människor.
– En del kommer varje dag, andra har sina dagar, sina rutiner. Det är rätt mysigt. Vi blir kafékompisar – jag känner många, men vi pratar bara den tid det tar att göra en espresso och skumma mjölk. När kaffet är klart är samtalet över, då kommer nästa person och allt börjar om.
Annons
Annons

Mats Axby gillar att göra kaffe och att göra fina mönster i kopparna. Att springa med disk får han stå ut med.
Bild: Mathias Jonsson
LT har träffat Mats Axby förut, han var till exempel med i den grupp som arbetade för en bro till ön Oaxen utanför Mörkö. Sex år senare medger han att han aldrig trodde helhjärtat på den idén.
Mats och hustrun Lotta fick upp ögonen för Oaxen under ett besök på den välkända skärgårdskrog som låg där fram till 2011. De blev så förtjusta att de flyttade till ön från Sundbyberg 2003. I 15 år blev de kvar.
”Skulle smaka vidrigt”
– Jag kom från en stökig inspelningsdag, klev ur bilen – och det var knäpptyst. Det var otroligt skönt. Jag gillar att bo så och det gör vi på sätt och vis nu också.
Under åren på ön tog Mats Axbys karriär som filmfotograf fart på allvar. Samtidigt startade han Oaxen kafferosteri, till en början med lånad kafferost av enklaste slag.

Det är lätt bli nördig när det kommer till kaffe. ”Jag förstår på folk att jag har blivit det”, säger Mats Axby.
Bild: Mathias Jonsson
Krogar har ofta inte samma koll på kaffets härkomst som på var vinet eller råvarorna i maten kommer ifrån. Men ursprunget är viktigt, tycker han, både med tanke på kvaliteten och villkoren för kaffebönderna.
Han gillar att förklara för kafégästerna vad kaffe kan och borde vara. Det kaffe vi handlar i mataffären har han inte mycket till övers.
Annons
– Skulle det kaffet rostas så som jag rostar mitt – medium eller lätt – kommer defekterna fram. Det skulle smaka vidrigt. I stället måste defekterna rostas – brännas – bort och då blir kaffet beskt.
Det finns en hundragradig skala och det kaffe som får minst 80 poäng får kallas specialkaffe, till skillnad från industrikaffe. Mats Axby använder sig av kaffe med en poäng över 86 från till exempel Brasilien, Costa Rica, Kenya och Etiopien.
Annons

Oaxen kafferosteri återfinns numer inte på ön utanför Mörkö, utan på landet utanför Gnesta.
Bild: Mathias Jonsson
– Bara det att de mogna frukterna handplockas, så att man undviker de omogna, gör att kvaliteten höjs.
Frukterna? Jodå. Det som vi kallar kaffebönor är i själva verket frön från små röda stenfrukter.
Rostar 500 kilo
Att bo på Oaxen fungerade bra när barnen var små, men när dottern Matilda fick en häst som stod i stall på fastlandet och sonen Hugo tränade allt mer basket i Södertälje blev det ohållbart.
– Logistiken tog över för mycket av livet, säger Mats Axby.
Familjen försökte hitta en hästgård, men flyttade 2018 till en villa på landet söder om Gnesta. Där byggde de ett stall – och ett kafferosteri när de ändå var i gång.
– Jag skissade upp rosteriet på en kafferast. Det var roligt.

Mats Axby rostar kaffe ungefär var tionde dag. Han använder bara Arabicabönor, men olika typer med olika smaker.
Bild: Mathias Jonsson
Så kommer det sig alltså att Oaxen kafferosteri numer är beläget ute på den sörmländska landsbygden.
LT följer med Mats Axby dit.
Han visar rosten – en snurrande trumma med paddlar som rör om och två brännare som värmer. På en hylla står ett diplom från 2014 – fjärde plats i den svenska uttagningstävlingen till VM i kafferostning.
Annons
På golvet säckar med råkaffe, i lådor rostade bönor som ska paketeras.
– Bönorna ska vara matta. Är de oljiga och blanka är de sönderrostade, säger Mats Axby och visar upp en näve.
Han rostar runt 500 kilo på ett år. Råvaran handlar han via en norsk agent som garanterar transparens och bra villkor för bönderna. Dyrare, men bättre.
Hur mycket får man betala för bra kaffe?
– Runt 500 kronor per kilo. 125–150 kronor för 250 gram tycker jag är rimligt, ett normalt pris. Men då ska det vara ett specialkaffe.

En skopa råkaffe – det som vi kallar kaffebönor är i själva verket frön från små stenfrukter.
Bild: Mathias Jonsson
Annons
På kaféet i Järna är Mats Axby känd som ”han som kan mycket om kaffe”. Men hans huvudsyssla är en helt annan. Han är filmfotograf. Läser du filmers och tv-seriers eftertexter har du säkert sett hans namn. Hans senaste film, ”Beck – Dödsfällan”, hade premiär på juldagen.
Det var Beckfilm nummer 47 med Peter Haber i huvudrollen som den erfarne polisen Martin Beck. Mats Axby har även gjort nummer 50. Den ligger färdig men titel och premiärdatum har inte offentliggjorts. För LT avslöjar dock Mats Axby filmens namn: ”Dödläge”.
”Han är en ikon”
Mats Axby har gjort sex Beckfilmer och tre ”Fjällbackamorden”. Han har gjort ”Sune” och ”Svensson, Svensson”, ”Wallander” och Lasse Åbergs sista film om Stig-Helmer Olsson – ”The Stig-Helmer story”.
– Det var jäkligt roligt, vem vill inte jobba med Lasse Åberg? Han är en ikon.
– Han är så lekfull. Slutscenen i ”Casablanca” – den klassiska dialogen med Humphrey Bogart – gjorde vi vår version av på Bromma flygplats.

Tove Edfeldt och Alexandra Rapaport i ”Morden i Sandhamn”. Två avsnitt i säsong åtta spelades delvis in på Vårdinge folkhögskola utanför Mölnbo.
Bild: Jessica Gow/TT
Annons
Mats Axby har också gjort tv, som kriminalserien ”Morden i Sandhamn” och dramaserien ”Bonusfamiljen” med bland andra Vera Vitali och Petra Mede.
– Det är roligt att jobba med begåvade skådespelare, bra regissörer och en jäkla massa duktiga och lojala filmarbetare.
– Det är en speciell typ av människor som jobbar med film, som pallar det cirkuslivet. Det är otroligt intensivt jobb under en kort period.
Han har också jobbat med Alexandra Rapaport (”fantastisk och så rolig”), Jonas Karlsson (”varm och leende även om att han spelar det där aset i 'Beck'”), Rolf Lassgård (”supertrevlig och umgås gärna med filmteamet”), Mikael Persbrandt (”ett proffs, men han sköt väl ut sig själv från 'Beck'”) och Valter Skarsgård (”Skarsgårdarna har det i generna, det går så lätt och allt blir bra”).
Och så förstås Ingvar Hirdwall, som spelar Martin Becks granne som gärna bjuder på en stänkare. I filmerna står de båda herrarna och filosoferar tillsammans på sina respektive balkonger.
Annons

Peter Haber har spelat in 50 filmer i rollen som Martin Beck. Mats Axby har varit chefsfotograf för sex av dem.
Bild: Christine Olsson/TT
– Alla ser fram emot balkongscenerna. Ingvar Hirdwall har så många historier som han bjuder på mellan tagningarna.
Mats Axby är nästan alltid chefsfotograf. Fast bildregissör är ett mer beskrivande ord, tycker han.
– Det minsta jag gör är att titta i kameran.
Ett inspelningsteam kan bestå av uppemot 40 personer, men det är regissören och chefsfotografen som går i täten. Regissörens fokus är skådespelarna, Mats Axbys är inspelningsplatsen. Det är han som är arbetsledare.
”Då ljuger jag aldrig”
I förväg – ofta hemma i köket – har han ritat upp alla bilder i filmen. Två månaders förberedelser brukar behövas, manus ska läsas, inspelningsmiljöer väljas, scener tänkas ut.
Annons
– Väl på plats är det som en militärövning. Det som inte är planerat blir inte gjort. Tiden din fiende, du måste bli klar i tid.
När det är skarp inspelning är det Mats Axby som sitter vid kameran.

”Skarsgårdarna har det i generna, allt blir bra”, säger Mats Axby, som filmade Valter Skarsgård i fjol.
Bild: Fredrik Sandberg /TT
Hur är stjärnorna att ha att göra med?
– De är superproffsiga. Jag älskar skådisar. Men alla är olika, en del är mer krävande än andra.
– När de tittar upp efter tagning sitter jag ofta närmast. Då ljuger jag aldrig. Var det inte bra tar vi det en gång till.
Vem är mer krävande?
– Vill du ha namn? Nej, men det är ofta yngre skådespelare utan så mycket erfarenhet, som kanske inte är lika trygga i sig själva.
– Peter Haber däremot är säkerheten själv. Jag kan filma en halvbild på honom vid ett bord där han inte har en enda replik. Ändå finns det något att titta på, han är så otroligt närvarande.
Mats Axby fick bildtänket med sig hemifrån. Mamma och pappa var stillbildsfotografer. Själv jobbade han som pressfotograf innan han insåg att film är roligare.
Annons

”Vem vill inte jobba med Lasse Åberg? Han är en ikon”, säger Mats Axby. Till vänster sitter Jon Skolmen.
Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT
I slutet av 1990-talet gick han på Dramatiska institutet. Efter det gjorde han reklamfilmer. Första långfilmen var ”Livet i 8 bitar” från 2002 med bland andra Kjell Bergqvist och Jan Malmsjö.
– Vi filmade en judisk påskmåltid i fem dagar, till slut började ju maten lukta. Jag sade till teamet: ”Vad ni än gör – ät inget”, minns Mats Axby.
Annons
Ska filma ”Knutby”
När senaste ”Beck” hade premiär i julas hade Mats Axby redan sett filmen 50-talet gånger. Han är nöjd med resultatet, men konstaterar att det aldrig blir höga betyg från recensenterna.
– En Beckfilm kan aldrig få mer än tre i betyg. Nummer 47 fick jättebra recensioner, men ändå inte mer än treor.
Så du läser recensioner?
– Ja ja.
– Det är klart att jag tar åt mig, det går inte att säga något annat. Har man slitit och lagt ner så mycket energi vill man få beröm.

”Hon är en fantastisk liten varelse, alla älskar henne”, säger Mats Axby om treåriga Alice.
Bild: Mathias Jonsson
Publiken är ändå det viktigaste och Beckfilmerna innebär nästan alltid tittarsuccé för TV4 och Cmore.
– Ju fler som ser det jag gör, desto roligare är det. Det är därför jag gör film, säger Mats Axby.
Hans nästa filmjobb blir säsong två av dramaserien ”Knutby” med Aliette Opheim i rollen som Kristi brud. Förarbetet är i gång och inspelningarna börjar inom kort.
Ditt yrkesliv består av film och kaffe. Hur är kaffet under inspelningarna?
– Bedrövligt, mer medicin än njutningsbar dryck. Ibland tar jag med egen bryggare. Till Knutbyinspelningen ska jag försöka få med mig en espressomaskin som vi kan ställa i något hörn.
Läs också: Experten sågar fyra vanliga former av kaffe
Annons
Fakta
Flera grillar och maskin som gör skum
Namn: Mats Axby.
Ålder: 55 år.
Bor: På landet utanför Gnesta, uppvuxen utanför Nyköping.
Familj: Hustrun Lotta, som är lärare och tidigare var biträdande rektor på Kringlaskolan i Södertälje, barnen Matilda, 20, som precis har flyttat till Järna, och Hugo, 17.
Gör: Filmfotograf, driver Oaxen kafferosteri och jobbar på kafé Åsgatan 2 i Järna, har bland annat gjort sex Beckfilmer (2016–2023), ”LasseMajas detektivbyrå” (2018), ”Delhis vackraste händer” (2017), ”Sune i fjällen” (2014), ”Fjällbackamorden” (2013), ”Mördaren ljuger inte ensam” (2013), ”Svensson Svensson ... i nöd och lust” (2011), ”The Stig-Helmer Story” (2011) och ”Wallander: Pyramiden” (2007).
Fritid: ”Jag lagar nästan all mat hemma. Jag har precis skaffat en liten maskin som gör skum, för att till exempel göra vaniljskum som kan läggas på en efterrätt som ett litet moln. Sådant tycker jag är kul. Jag älskar att grilla och har fyra fem grillar av olika typer. Bor man på en gård finns det listor på saker att göra – det finns alltid något att fixa och renovera.”