Annons

Annons

Annons

Nya tidtabellen

Debatt
Mycket sämre med nya bussträckningen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Buss 780 på väg mot Nykvarn och Sandtorp kör Oxbacksleden fram.

Bild: Tomas Karlsson

Annons

Uttalande antaget enhälligt av 49 deltagare vid PRO Turinges medlemsmöte den 17 januari.

Tack Tomas Karlsson, LT, för att du tog upp problemen med de nya busslinjerna och hållplatserna i Södertälje.

Vi som bor i Nykvarn och åker buss 780 är också väldigt illa behandlade. Under många år – minst 40, om inte 50 – har vi haft av- och påstigning på Köpmangatan och vid Centrifugen. Det har varit nära till centrum, butiker, läkare med mera. Hållplatsen vid Centrifugen har underlättat för den som ska till sjukhuset.

Men nu är allt upp och ner. Nu stannar bossen vid gamla postterminalen på Ängsgatan, sedan fortsätter den rakt fram och stannar på Oxbacksleden. Nästa stopp är på bussgatan vid centralen.

Annons

Annons

Oxbacksleden är en genomfartsled med extremt livlig trafik – folktom, ödslig och mörk på eftermiddagar och kvällar.

När man ska åka hem framåt kvällen får man gå igenom hela Lunagallerian, under rulltrapporna, upp med hissen till sjätte våningen för att sedan gå över Nygatans gångbro in mellan husen i den mest folktomma delen av staden. Det är hemskt för att komma till hållplatsen vid Oxbacksleden – som ligger i en slänt.

Alternativet är att gå ner till bussgatan vid centralen där Nykvarns (linje 780) busshållplats ligger längst ner mot kanalen. En sträcka på minst en kilometer från Stora torget.

Vi som åker buss 780 är, vid sidan av ungdomar och arbetande vuxna, gamla. 70-, 80- och 90-åringar för vilka bussen är det viktigaste transportmedlet för att nå olika vårdgivare och samhällsfunktioner samt butiker.

SL har tappat fattningen helt. Vi äldre har våra krämpor och fysiska hinder, men vi har betalat och betalar vår skatt

Har SL aldrig tänkt på oss? Vi som inte längre har bil, inte har rätt att åka färdtjänst, inte kan åka taxi till stan – dels för att det är för dyrt, dels för att taxin också måste kunna ta en rullator.

Bussresan till Södertälje kostar bara 26 kronor. Bekvämt och bra – om man bara slipper dessa avstånd.

SL har tappat fattningen helt. Vi äldre har våra krämpor och fysiska hinder, men vi har betalat och betalar vår skatt och har rätt att inte diskrimineras genom dessa inskränkningar som den nya linjedragningen innebär. För många av oss är linjesträckningen ett hinder att nå sjukhuset och övriga viktiga kontakter.

Annons

Annons

Buss 781 från Nykvarn har många turer på morgnar och kvällar för alla som ska till och från sina arbeten eller med tåget, liksom för skolelever som går i Södertälje eller andra ställen. Där fingerar det att köra Oxbacksleden hela vägen till centralen. Vi gamla vill ha kvar av- och påstigning vid Centrifugen och Köpmangatan med buss 780.

Vår förhoppning är dels att vi får ett svar från ansvariga, dels att en återgång till önskade av- och påstigningsplatser sker i Södertälje.

För PRO Turinge

Karl-Erik Johansson

ordförande

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan