Annons

Annons

Annons

krönikaSödertälje

Kristina Jamil
Linnet med fjärilen kostar bara 30 kronor – synd att jag blir steril på köpet

LT:s unga krönikör Kristina Jamil skriver om giftet i dina kläder och hur många av de hon möter i Södertälje skyr second hand.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Annons

Cancer, allergier eller fertilitetsproblem, valet är ditt. Förlåt. Jag gör det enklare. Du kan nämligen få allt i ett, enbart genom kläderna du beställer hem från Shein.

Om folket varken tillåter mänskliga rättigheter eller miljö komma i vägen för att toppa trendiga kläder topplistan, tror jag ändå starkt på att deras hälsa är en riktig spelväxlare.

Jag antar att vi får vänta och se.

Farliga gifter i sina kläder vill väl ingen ha. Trendiga kläder vinner nog årets I-landsproblem; för medan vi oroar oss över byxor och skor, bekymrar sig dessa kläders tillverkare över att tjäna tillräckligt mycket för att överleva. Channel 4 avslöjar att Shein-arbetarna jobbar 18 timmar per dag, varje dag. Den lediga tiden de får är en dag i månaden. Den tröjan du köper för sisådär 60 kr, får arbetaren enbart 38 öre för i ena fabriken.

Annons

Annons

Den ilskan jag besitter, obeskrivlig.

Javisst, du får hem snygga kläder, men till vilket pris?

Ett billigt i penningvärde. I människovärde dock? Ett stort pris. En förmögenhet.

Nu har Greenpeace dessutom upptäckt farliga gifter i Sheins produkter. Gifter som i högsta grad påverkar arbetarna. Det är EU-olagliga kemikalier som har hittats i plagg från Shein. Det är kemikalier som är allergiframkallande, cancerframkallande och påverkar fertiliteten. Det vill säga, kläder från Shein kan påverka din chans att få barn. Som det verkar vara, struntar folk fullständigt i arbetarnas omständigheter, så länge man får sitt för lilla linne med en fjäril över brösten.

“Ja, den kanske är liten, men den kostade ju bara 30 kr!”

Jag hoppas att dessa kläders påverkan på din hälsa gör det enklare för dig att avsluta ert tredimensionella växlande, där du klickar på paycheck, ägarna förblir blodiga miljonärer och arbetarna plågas under sina sjukdomsframkallande arbetsdagar.

När ögonlocken öppnades för pupillen att titta fram under morgondagarna, brukade jag med ens inse vad den sökte efter. Mobilen på skrivbordet. Jo, för då var det dags för den årliga mellandagsrean och på den lilla skärmen fanns allt från byxor till skor. Trots det missvisande namnet fortsätter rean minst till slutet av Januari. Varje dag, i 31 dagar brukade tanken på kläderna bosätta sig skönt och bekvämt i mina tankar.

Annons

Fram tills jag upptäckte second-hand. Likt Columbus hittade jag ett redan upptäckt territorium. Jag var definitivt inte först till matchen i Stockholm men i Södertälje däremot, var (är) jag flera ljusår före andra unga. Sluta pendla mellan chansen att få betala mindre eller att vara en medmänniska. Du vet att du har råd med annat. Second- hand finns runt hörnet.

Annons

Om tanken på en annan människa i dina kläder sätter igång dina spyreflexer tror jag att kognitiv beteendeterapi är den mest självklara utgiften i år. För att förtydliga, inte kläder producerade av människor under horribla omständigheter. Människor som knappast har tid för att duscha och därför tvättar sig under lunchrasten. Om varken terapi eller begagnade kläder faller dig i smaken är färre kläder från en mer hållbar butik alltid ett alternativ.

Ja, det är sant, jag vågar till och med medge att du skulle klara dig fint utan ännu en färg av vad som verkar vara samma tröja från olika håll. Sluta pendla mellan det bekvämaste för din plånbok (som förresten klarar sig om du redan har råd med 10 plagg samtidigt) och människors levnadsvillkor, inklusive ditt.

Dags att kliva av på rätt station. Dags att använda hjärnkapaciteten när kapitalismen bidrar till brott mot mänskligheten. Du vet att du har hamnat rätt när slutdestinationen lyder: Second-hand.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan