Annons

Annons

Annons

Ica-handlarna

Ica-handlare i 20 år – tillgänglig dygnet runt: ”Vem gör nåt sånt?”

Ica Nära i Enhörna fyller 20 år. I två decennium har handlarna Susanne och Mats sett trender komma och gå och köpmönster förändras.

Text

Susanne och Mats Schelander firar i år 20 år som Ica-handlare i Enhörna.

Bild: Roger Stigell

Annons

Ica i Enhörna är ett nav för människorna som bor där. Här handlar många, här hämtar de ut paket från Postnord, Schenker, Bring, DHL och Instabox. Utanför står en gasolautomat, tillgänglig dygnet runt, alla årets dagar.

Butiken firar 20 år i år under ledning av Enhörnaborna Susanne och Mats Schelander, med hjälp av i dag elva anställda.

De drivs av entreprenörskapet och att ha kontrollen, berättar de.

– Det är roligare att jobba åt sig själv, säger Susanne Schelander, som hunnit med mycket annat innan hon blev ICA-handlare. Hon kommer från USA och har pluggat musik och jobbat som bland annat undersköterska och brandman. På 90-talet gick hon på en musikskola i Hollywood och det var där hon träffade Mats, som gick på samma skola.

Annons

Susanne följde med Mats tillbaka till Sverige, läste svenska och drömde om en egen butik av något slag, en önskan hon delade med Mats.

Annons

Tillbaka i Sverige hjälpte Mats Susanne med ett jobb på en av Statoils ICA Express-butiker, vilket blev början på Susannes karriär som, via ett par ICA-jobb, ledde fram till att hon i dag är ICA-handlare.

ICA Nära Enhörna

Bild: Roger Stigell

– Det finns en särskild process inom ICA för hur man blir handlare med en egen butik. Och det fanns folk på ICA som trodde på Susanne, berättar Mats, som gick från sitt jobb som butikschef på ONOFF till att vara anställd i butiken hos Susanne.

År 2003 fick Susanne och Mats möjlighet att driva en egen butik, i Enhörna.

– Vi bodde då i Sollentuna och det blev för körigt att pendla mellan Sollentuna och Enhörna, med barn på dagis och tio timmars arbetsdag, så efter ett år flyttade vi hit, berättar Mats.

Det är ett val de inte ångrat.

– Enhörna är fint. Det finns en lantlig känsla här som jag tycker om och känner igen från Missouri, säger Susanne.

Promenadavstånd till butiken är också en fördel när arbetsdagarna är långa. Mats skrattar.

– Tio till tolv timmar var inget konstigt, ibland 20 dagar på raken. Jag vet att vi en månad jobbade 30 av 31 dagar. Det gick, men var kanske inte så hälsosamt. Vi har ändå varandra, många driver sina butiker ensamma, säger Mats, som tror att det är en viss typ av människor som blir ICA-handlare.

– Tittar vi tillbaka var det kanske för mycket, men vi har aldrig tyckt något är omöjligt, säger Susanne och beskriver deras vision.

Annons

– Vi vill erbjuda en butik som vi själva skulle vilja handla i, med trevlig personal och bra sortiment. Och när vi inte kan konkurrera med priset och inte heller ha lika många alternativa varor som de större butikerna, då får vi i stället fundera över andra tjänster, som hur vi kan göra det enklare för alla som bor här, säger Susanne och nämner bland annat vilka de är paketombud för.

Annons

Onlinehandeln är också en tjänst som underlättar för konsumenten.

– Du beställer dina varor hemma och får dem hemkörda eller hämtar dem här. En fördel när du beställer online är att du då får tillgång till ICA:s hela sortiment. Din beställning plockas nämligen i ett av ICA:s centrallager, säger Mats Schelander och berättar att många som lärde sig handla online under pandemin har fortsatt.

"Den kund som handlar online får tillgång till ICAs hela sortiment", berättar Mats Schelander. Det krävs en viss typ av människa för att bli ICA-handlare, menar Mats Schelander. Mats Schelander berättar att en full disk säljer bättre än en halvfull. "Du handlar med ögonen", säger han.

Bild: Roger Stigell

– Ica har annars ett bassortiment, som vi utgår från. Men sedan kan vi ändra lite, välja bort eller lägga till varor, berättar Susanne.

Susanne och Mats försöker ta hem det kunderna efterfrågar, berättar de.

– Efterlyser en kund en särskild vara, då ska det vara korta puckar och varan finnas på hyllan två dagar senare, säger Mats.

Det gäller i alla fall till en viss gräns.

– Det kan bli svårt när en kund vill ha en viss sorts produkt och jag tar hem den. Då får jag en låda med kanske 12 artiklar i, kunden tar en och jag får i värsta fall slänga elva, säger Susanne.

Annons

LT:s utsände är nyfiken på vad som utgått och vad som tillkommit under 20 år och det visar sig vara mycket.

– Vissa tjänster och varor har utgått som en naturlig utveckling, som bussremsor, som butiken sålde, liksom video- och senare DVD-filmer. I stället har paketutlämning och receptfria läkemedel tillkommit, säger Mats.

När det gäller mat har mycket på hyllorna bytts ut. Varor som Panko ströbröd, Sambal oelek och Naanbröd har tillkommit.

– Vegomaten ökar enormt och laktosfria produkter har tillkommit. Lättölen minskar till förmån för alkoholfri öl och ekobananerna slår ut de vanliga. Pratar vi sedan maträtter så minskar pölsa, rotmos, fläskkorv och kroppkakor. Det är en generationsfråga, tror jag. Men blodpudding och Bullens pilsnerkorv står emot och säljer bra, säger Mats.

Annons

Bilden är inte från butiken.

Bild: Roger Stigell

Själva arbetsuppgifterna har också förändrats. Det har blivit mer administration och byråkrati, mer svårnavigerat. Arbetsdagen har också blivit mer splittrad, berättar Mats.

– Äter jag lunch är det inte ovanligt att jag får avbryta den fem gånger för att lämna ut paket. Inga arbetsregler gäller en egenföretagare och vi har jour dygnet runt, 365 dagar om året.

Hur många år ytterligare Susanne och Mats orkar fortsätta, det vet de inte.

– De här åren har inneburit många privata uppoffringar, missade skolavslutningar, missade nattningar, jag har stått här klockan två på natten med vår då treåriga dotter på armen efter att något larm löst ut. Vem gör sånt, frågar sig Mats och ler.

– Det är mer än ett heltidsarbete, men det är ett självvalt liv. Personligen kan jag inte tänka mig att gå tillbaka till en anställning. Så vi fortsätter så länge vi orkar och har hälsan, säger Mats Schelander.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan