Annons

Annons

Annons

Debatt
Skärmtiden i skolan måste minska

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Debattörerna vill se att elever skriver med papper och penna och låter mobilen ligga.

Bild: Arkivbild

Annons

Barn lever i en värld full av paddor, datorer och mobiler. Såväl hemma som i skolan har barn tillgång till skärmar som aldrig förr. För att höja kunskapsresultaten måste den ogenomtänkta skärmtiden i skolan minska.

Digitala hjälpmedel fyller en viktig funktion, både som ett komplement och som ett särskilt stöd. Barn växer upp i en digital värld och behöver lära sig att hantera dess potential, men också de stora utmaningarna med desinformation som sprids snabbt.

Annons

Annons

Digitaliseringen i skolan har i mångt och mycket varit ett experiment och har inte alltid skett på evidensbaserad grund. På vissa håll har riktiga böcker fått stå tillbaka för investeringar i datorer, paddor och andra digitala verktyg. Anteckningar har flyttat från papper och penna till tangentbordet. Detta trots att vi numera vet att barns läsförståelse minskar vid skärmläsning och att de lär sig sämre när de antecknar på datorn.

Vi vägrar upprepa de rödgrönas digitaliseringsexperiment i skolan.

Regeringen satsar därför 1,5 miljarder kronor på läromedel de kommande åren. Det är ett första steg i att ersätta surfplattor med riktiga böcker. Men det behövs göras mer. Det är därför regeringen kommer skicka Skolverkets digitaliseringsstrategi på remiss hos hjärnforskare. Deras perspektiv har saknats i skoldebatten.

Vi vägrar upprepa de rödgrönas digitaliseringsexperiment i skolan. Inte minst mot bakgrund av de studier som visat att skärmarnas dominans i små barns liv har negativa effekter.

Sveriges morgondag bestäms av skolelevers vardag. Vi vill att den fylls med läsning och kunskap – inte skärmtid.

Lotta Edholm (L)

skolminister

Metin Hawsho (L)

gruppledare

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan