Byggbranschen har ett intimt förhållande med konjunkturläget. Bromsar samhällsekonomin in märks det direkt – då står byggkrisen för dörren. Fallande produktion går hand i hand med tillväxten. Byggplaner läggs på is, företag varslar eller går i konkurs och arbetslösheten ökar. Och det får ringar på vattnet – snickare, elektriker, golvläggare, vvs-montörer, målare får det alla tufft när byggentreprenörer tvingas dra ned.
Det är inte bra med stora svängningar inom byggindustrin, eftersom den sysselsätter så många människor.
Just nu är det framför allt bostadsbyggandet som har tvärnitat. Inflation, ränteläge och elpriser kyler effektivt ner intresset att flytta till ett nytt hem. Kalkylerna är svårare att få ihop för bostadsköparna. Och när Enhörnabon Catharina Elmsäter-Svärd, vd för branschorganisationen Byggföretagen, i en stor LT-intervju, är det solklart hur bekymrad hon är. Bekymrad och beslutsam, för det finns enligt henne flera saker att göra som kan lindra effekten av krisen i byggsektorn.
Annons
Annons
Ytterst handlar det om att offentliga aktörer – staten, regioner och kommuner – tar ansvar och agerar klokt. Investeringar i infrastruktur och lokaler håller snurr på de ack så viktiga hjulen.
Med den osäkerhet som finns på bostadsmarknaden, där köparna har dragit öronen åt sig och blivit mer försiktiga, utgör amorteringskravet ett extra hinder
En av de åtgärder som återfinns på Elmsäter-Svärds lista är de skärpta amorteringskraven som infördes för fem år sedan ska tas bort: ”Det betyder inte att folk inte ska amortera alls, men de höga kraven gör det svårt för unga att komma in på marknaden”, och hon pekar på vad det kan innebära i form av ”mindre rotation på bostadsmarknaden och svårigheter med kompetensförsörjning till arbetslivet när folk inte kan flytta dit jobben finns.”
Det ligger en hel del klokskap i resonemanget. Med den osäkerhet som finns på bostadsmarknaden, där köparna har dragit öronen åt sig och blivit mer försiktiga, utgör amorteringskravet ett extra hinder. Särskilt nu när räntorna stiger till nivåer Sverige inte sett på decennier.
Amorteringskravet som gäller för nya låntagare slår extra tydligt mot unga och andra som inte har ett eget boende.
Dessvärre verkar den moderatledda regeringen inte intresserad av att titta över kravet. Konstigt kan tyckas, eftersom nuvarande finansminister Elisabeth Svantesson (M) i valrörelsen ställde krav på just att amorteringskravet skulle pausas med omedelbar verkan om de vann regeringsmakten. Enligt henne behövde frågan varken utvärderas eller utredas först.
Annons
Annons
Men detta vallöfte vill inte Svantesson längre tala högt om. Amorteringskravet ligger fast. Till Sveriges television säger finansministern att ”de som röstade på oss vill att vi ska ta ansvar för den situation vi befinner oss i just nu”.
Så mycket var det vallöftet värt.
Svantesson påstår till SVT att regeringen måste vara återhållsam. Aningen lustigt, eftersom hon i samma veva nämner åtgärder för många miljarder som elstödet och att subventionera bilister som tankar fossila drivmedel: ”Om vi gör för många saker är det som att kasta pengar på en inflationsbrasa – pengarna brinner upp men inflationen kommer att fortsätta”.
I det senare har Svantesson en poäng. Men för en regering handlar det primärt inte om att göra för många saker – det handlar om att göra rätt saker.