Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Regeringen och FHM i pressträff om covid-19 spridningen i Kina

Torsdagen den 5 januari håller socialminister Jakob Forssmed (KD) en pressträff med anledning av smittspridningen av covid-19 i Kina.

Medverkar gör också Sara Byfors som är avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Se sändningen här:

Inbäddat innehåll

– Inreserestriktionerna innebär att resenärer ska kunna uppvisa ett negativt covidtest, oavsett om man är vaccinerad eller inte, säger socialministern.

Annons

Annons

Det tillfälliga kravet på negativt covidtest för resenärer från Kina ska gälla från och med den 7 januari och tre veckor framåt.

– Vid nästa flight från Kina kommer de att vara i kraft, säger Forssmed.

Kravet gäller för vuxna och barn över 12 år. Svenska medborgare omfattas inte och det finns även vissa undantag för bland annat personer som har uppehållstillstånd i Sverige eller är varaktigt bosatta i EU.

Syftet uppges vara att fördröja nya virusvarianter och i förlängningen minska belastningen på sjukvården.

Smittspridningen i Kina har ökat, och när landet nu lättar på sina egna reserestriktioner stiger oron för att nya virusvarianter ska spridas.

Under gårdagen uppmanade EU:s krishanteringsmekanism IPCR EU:s medlemsländer att börja covidtesta inkommande resenärer från Kina. Beskedet är rådgivande och inte juridiskt bindande. I stället är det upp till varje medlemsland att bestämma om de ska införa kraven.

Flera länder har tidigare meddelat att de ska införa krav på negativa covidtester, däribland Storbritannien, Frankrike och Spanien. Röster har därför höjts för samordnad testning på EU-nivå.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan