I ett högt och uppskruvat tonläge liknande det högern praktiserade före valet påstår Ulf Sarlén, i ett inlägg, saker om den tidigare Socialdemokratiska regeringens politik.
Insändaren kan inte tolkas på annat sätt än att det långt in i kretsen bland högersympatisörer finns en frustration över att den nya regeringen inte levererar resultat på de tydliga vallöften som deras partier gav i valrörelsen. Om bensin- och dieselpriser, elstöd till hushåll och företag, slopat amorteringskrav och lägre skatt på ISK-konton för att peka på några av löftesbrotten. Bäst då att skylla ifrån sig på den tidigare regeringen även om det man påstår inte överensstämmer med sanningen.
Annons
Efter åtta år i regeringsställning lämnade Magdalena Anderssons regering efter sig urstarka statsfinanser
Annons
Fakta ger nämligen vid handen att den nya högerregeringen fått osedvanligt goda förutsättningar att klara Sverige, svenska hushåll och företag genom kris och lågkonjunktur om den vill och klarar av att axla ledarskapet.
Efter åtta år i regeringsställning lämnade Magdalena Anderssons regering efter sig urstarka statsfinanser trots omfattande ekonomiska insatser under pandemin. Underskottet på 60 miljarder kronor som de tidigare M-regeringarna lämnade efter sig vändes till överskott och statsskulden är den lägsta på många decennier. 450 000 fler är i dag i arbete jämfört med 2014 och etableringstiden för nyanlända har halverats.
De permanenta statsbidragen till välfärden har ökat med över 20 miljarder kronor sedan 2014 vilket gör att 30 000 fler arbetar i sjukvården, cirka 65 000 fler i vård och omsorg och nästan 40 000 fler i skolan jämfört med 2014.
Vi har skapat 160 000 fler utbildningsplatser och 25 000 anställda i äldreomsorgen har kunnat vidareutbilda sig genom äldreomsorgslyftet omsorgslyftet. Vi har höjt a-kassan och förstärkt pensionerna för de som haft låg lön under hela sin tid i arbetslivet.
Bostadsbyggandet har varit det högsta på över 30 år tack vara investeringsstödet. Hela rättskedjan har fått kraftigt förstärkta resurser, Polismyndigheten har byggts ut kraftigt och vi har nu fler poliser än någonsin tidigare, två nya polishögskolor har öppnats, 80 straff har skärpts och 30 nya handlingar har kriminaliserats. Försvarsanslagen har ökar kraftigt och nya jobb växer fram i den gröna industriomställningen.
Annons
Annons
Visst har vi fortsatt stora utmaningar i Sverige. Den höga inflationen, lågkonjunkturen och energikrisen måste hanteras på ett sådant sätt att hushåll och företag så långt möjligt skonas. Det internationella säkerhetsläget kräver att vi stärker vår egen försvarsförmåga och blir medlemmar i Nato.
Vi behöver fortsätta arbetet med att få fler poliser och hårdare straff för att få bukt på kriminalitet och gängvåld
Den energiöverenskommelse som fem av riksdagens partier, däribland Moderaterna, ingick 2016 behöver följas av en ny långsiktig och brett förankrad.
Vi behöver fortsätta arbetet med att få fler poliser och hårdare straff för att få bukt på kriminalitet och gängvåld men också en rejäl satsning på det förebyggande arbetet så att barn och unga inte lockas in i gängen. Vården, skolan och omsorgen måste successivt få ökade resurser för att klara de ökande behoven.
Kring många av dessa utmaningar kommer det nog att gå att hitta en del gemensamma svar och lösningar förutsatt att vilja finns. Men då krävs ett värdigt tonläge och en verklighetsförankrad historiebeskrivning från alla inblandade.
Ingela Nylund Watz (S)
riksdagsledamot (S), finansutskottet