Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
Kostnaden för fritidsgården är en överdebitering

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Så här är den kommande fritidsgården i Bårsta tänkt att se ut. Illustration: Södertälje kommun

Annons

Det hade varit bättre för vd:n för Telge fastigheter Krister Mellström, tidigare tillförordnad vd för Telge inköp, om han hade ignorerat mitt inlägg om att fritidsgården i Bårsta kommer att bli vansinnigt dyr när den väl står färdig. Jag gissar att notan landar på runt 100 miljoner kronor, cirka 90 000 kronor kvadratmetern.

I stället går Krister i svaromål och försvarar den enorma byggkostnaden genom att räkna upp aktiviteter som inte ingår i byggkostnaden. Pinsamt.

Annons

Jag måste tyvärr informera läsarna om att podcastproduktion, friluftsliv, föreläsningar, undervisning och samverkan med andra aktörer är inget som ingår i byggsumman på cirka 92 miljoner kronor. Det vet även Krister Mellström.

Annons

Faktum är att mycket av inredningen som räknas upp av Mellström (it-avdelningen, 3D-skrivare, musikanläggning) inte heller ingår i byggsumman. Det finns en ytterligare budgeterad summa på närmare 3,5 miljoner för att köpa in inredning.

Även om några salar får flyttbara väggar och utdragbara scener är det byggnation av golv, väggar och tak vi i slutändan pratar om – inte en lyxspaanläggning.

Jag har respekt för att Krister Mellström och även ordförande för Telge fastigheter Lars Greger (MP) aldrig har arbetat på ett bygge och varken kan något om verkliga byggkostnader eller hållit i en byggentreprenad som jag faktiskt gjort.

Kanske ska jag inte döma dem för hårt när de anser att kostnaden per kvadratmeter för denna gård är ett bra och motiverat pris. Suck.

Nu när vi går in i en lågkonjunktur och måste hålla i varje krona, kan vi inte låta de stora byggbolagen tala om för våra inköpare, vd, ordföringar och tillsatta politiker vad saker och ting ska få kosta. Kom ihåg att dessa bolag är ute efter vinstmaximering och alltid sätter sin egen kassa före skattebetalarnas.

Jag är absolut ingen kommunist. Bolag ska så klart få tjäna pengar på utförda tjänster, men det som stör mig så enormt mycket är att samma personer som säljer ut våra egna fastigheter för 7 500–12 800 kronor per kvadratmeter (radhus och lägenheter) i samma andetag accepterar att vi har en byggproduktionskostnad på över 83 000 kronor per kvadratmeter för en fritidsgård.

Annons

Annons

Hur är det på allvar ens möjligt intellektuellt för dem själva att svälja den ekvationen?

Klart att fler företag kan bygga en fritidsgård och att priset därmed kunde ha hållits nere. Utan konkurrens finns inga hinder att blåsa upp kostnaderna.

Upphandlingen var så specifikt kravställd att endast ett enda företag bland många ansågs kapabelt att bygga denna fritidsgård. Redan där borde någon rödflaggat detta projekt. Klart att fler företag kan bygga en fritidsgård och att priset därmed kunde ha hållits nere. Utan konkurrens finns inga hinder att blåsa upp kostnaderna.

Några ansvariga vill nu flytta fokus och påstå vi är emot gården. Nej, vi är för fritidsgården och verksamheterna. Vi har beviljat bygglov för gården och röstat för att den ska byggas.

Det är byggkostnaden vi är emot. Telge fastigheter tvingas nu ta ut över 530 000 kronor i månadshyra av kultur- och fritid för att få ihop detta ekonomiskt. Detta är vi emot, inget annat.

Joakim Granberg

Realistpartiet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan