Annons

Annons

Annons

Virusvågen

FHM: Coronavåg kan nå liknande nivå som i fjol

Smittspridningen av covid-19 har de senaste veckorna ökat kraftigt i Sverige. Enligt Folkhälsomyndighetens nya scenarier kan ökningen fortsätta och nå sin topp från början och till mitten av januari.

FHM bedömer att covid-19 fortsätter att öka och når sin topp i januari. Arkivbild.

Annons

Folkhälsomyndigheten har tagit fram två scenarier, där scenario 0 innebär att smittsamheten fortsätter att vara på samma nivå som i dag. Vid scenario 1 skulle smittsamheten öka med 10 procent till följd av faktorer som kallare väder och ökade kontakter inomhus.

Myndigheten bedömer att scenario 0 där smittsamheten fortsätter att vara på samma nivå som i dag är den mest troliga utvecklingen. Det skulle innebära att smittspridningen når liknande nivåer som under omikronvågen förra vintern.

Annons

Annons

För hälso- och sjukvården kan det innebära en ökning av patienter på liknande nivåer som i januari och februari 2022. Enligt Folkhälsomyndigheten bör det finnas en beredskap för en fortsatt ökad belastning inom vård och omsorg och en ökad sjukfrånvaro i samhället på grund av covid-19.

Folkhälsomyndigheten ser dock inte behov av några nya smittskyddsåtgärder på nationell nivå.

– Vi ser inte att det är aktuellt med nya åtgärder nu, utan trycker på de rekommendationer som finns med att stanna hemma när man är sjuk och att vaccinera sig mot covid-19 om man rekommenderas en påfyllnadsdos eller inte har tagit sin grundvaccination, säger Sara Byfors till TT.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan