[Den här artikeln publicerades första gången december 2017]
”Låga temperaturer i lägenheter där värmen styrs centralt är ett återkommande problem som dyker upp vid årets köldknäppar. Det kan ta någon dag innan bostadens värmesystem sätter igång så det gäller att ha lite tålamod. Ett tips är att lufta elementen genom luftnippeln som de flesta element är utrustade med”, säger Johan Lundin, på Sveriges BostadsrättsCentrum.
Annons
Annons

Mellan 20 och 23 grader ska det vara inomhus rekommenderar Folkhälsomyndigheten. Foto: Hasse Holmberg.
Fakta
Vilken temperatur gäller?
Din hyresvärd är skyldig att se till att innetemperaturen ligger på rätt nivå och att bostaden har en fungerande ventilation.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 23 grader. En normal inomhustemperaturen ska under normala väderförhållande inte vara lägre än 18 grader, och inte varmare än 26 grader på sommaren.
Källa: FHM/Hyresgästföreningen
SBC har en fem-stegs-guide för kalla lägenheter. Bra att ha i ryggen om lägenhet blir för kall.
• 1. Se över dina element och hur värmeregleringen fungerar. Lufta elementen och se över så att inte möbler eller gardiner blockerar elementens värmetillförsel.
• 2. Det är viktigt att snabbt klargöra hur kallt det är i lägenheten. För en tillförlitlig bedömning bör du mäta temperaturen en meter upp från golvet, mitt inne i rummet.
• 3. Om temperaturen är under 20 grader ska du kontakta styrelsen eller din hyresvärd. För att slippa bo i en kall lägenhet under flera dagar är det viktigt att styrelsen informeras tidigt. Oftast resulterar det i att ärendet hanteras av en kunnig tekniker som kan lösa värmeproblemet.
Annons
• 4. Om hyresvärden väljer att bortse från den kalla lägenhetstemperaturen kan du vända dig till kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning.
• 5. Om värmeproblemet kvarstår under en längre period kan bostadsinnehavaren ha rätt till ekonomisk ersättning.