Annons

Annons

Annons

krönikaLT-klappen 2022

Carina Sigurdsson Löpp
Glöm inte att du har förmågan att hjälpa

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Halvtid. Men definitivt ingen pausvila. För att prata fotbollsspråk så här i VM-tider. Fast nu är det inte sport det handlar om, utan välgörenhet. I mitten av november drog vi på LT igång årets insamling till Julkassen och LT-klappen tillsammans med Pingstkyrkan och Svenska kyrkan. Fram till 13 december kör vi så det ryker. För behovet tar ingen paus. Någonsin.

Första året när vi drog igång LT-klappen samlade vi in fysiska julklappar. Här har alla på redaktionen på den tiden slagit in ett berg klappar. Gensvaret från allmänheten var översvallande och i år är det tionde året i rad vi driver kampanjen tillsammans med Pingstkyrkan och Svenskan kyrkan.

Bild: Mattias Holgersson

När vår chefredaktör Lillan Hedlund, på den tiden nyhetschef, 2013 kläckte idén om att vi borde samla in julklappar till behövande hade vi ingen aning om vilken succé det skulle bli. Vi hoppades så klart. Men vågade tro att vi skulle fortsätta driva insamlingarna tio år senare gjorde vi inte. Eller hoppades vi kanske att vi inte skulle behöva det?
För det absolut bästa vore ju om vi inte behövde det. Om alla hade mat på bordet och pengar inte bara till hyran utan också till julklappar till barnen. Så är det inte.
Varje år säger vi att behovet är större än någonsin. Och det är inte något vi bara säger. Det är verkligen så. Jag önskar verkligen av hela mitt hjärta att vi inte behövde säga det. Att vi kunde säga, jo det finns fortfarande behov, men i år är det inte lika stort, i år har betydligt fler fått det mycket bättre, alla branscher har återhämtat sig efter pandemin, elpriserna är lägre än någonsin och så vidare. Men det händer ju inte.
Så jag påminner igen. Var glad att just du har möjlighet att hjälpa. Skippa den där utelunchen, den extra chokladkartongen och en av julklapparna till barnen och skänk en julkasse eller en slant till en klapp till någon som annars inte får någon. Sätt dig ner med barnen och förklara hur viktigt det är att hjälpa varandra, låt dem ge ett annat barn en julklapp. Barn är fantastiska. Första året vi samlade in LT-klappen samlade vi in fysiska klappar, ett minne som biter sig fast är den lilla flickan som kom med ett stort inslaget paket med en nalle i. Hon var så stolt, så glad att få bidra och kunna hjälpa. Där och då förstod vi att vi verkligen gjorde något bra. Vi känner fortfarande en stolthet över att tillsammans med Pingstkyrkan och Svenska kyrkan kunna göra detta. Kyrkorna gör det stora jobbet så klart som håller i inköp och utdelning. Men det allra största jobbet gör du som bidrar. Utan ditt bidrag står vi oss slätt.

Annons

Annons

En ögonblicksbild som etsat sig fast från det första året vi drev insamlingen.

Fakta

Vill du bidra till insamlingarna?

Insamlingen till Julkassen och LT-klappen pågår mellan 15 november och 13 december.
• Bidrag till LT-klappen: Swisha valfritt belopp till 123 287 33 21 eller sätt in på bankgiro 189-6034. Ange ”LT-klappen” på inbetalningen.

• Bidrag till Julkassen: Swisha till 123 156 28 34 eller sätt in på bankgiro 646-3152. Ange ”Julkassen” och givarens/företagets namn på inbetalningen.
• Alla företag som bidrar till Julkassen tackas i en annons i LT.
• Alla insamlade pengar går oavkortat till mat respektive LT-klapp (presentkort).
• Är du i behov av Julkassen och/eller LT-klappen? Anmäl dig hos Svenska kyrkan, Mälaregatan 4, eller hos Pingstkyrkan i Södertälje, Nygatan 11. Ta med familjebevis (beställes hos Skattemyndigheten) och legitimation. Du måste bo i LT:s utgivningsområde, alltså i Södertälje kommun, Nykvarns kommun eller Salems kommun.
• Så mycket har samlats in genom åren:

Julkassen:

2021: 453 095 kr

2020: 446 013 kr

2019: 377 656 kr

2018: 319 525 kr

2017: 284 861 kr

LT-klappen:

2021: 134 200 kr

2020: 174 000 kr

2019: 82 337 kr

2018: 112 000 kr

2017: 73 446 kr

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan