Annons

Annons

Annons

Insändare
Rädda kvar mödravården i Järna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nyfödd följer med mamma till mödravården.

Annons

Vården blir sämre och sämre och mer och mer pengar skjuts till, men det hjälper inte. Det är organisationen och kraven det är fel på. Man vet att närhet och kontinuitet ger en bättre vård och trygghet – ändå lyssnar inte Region Stockholm på vetenskapen.

Mödravården i Järna kommer att stänga, underlaget är för litet. Regionen kräver en bemanning som motsvarar 150 inskrivna årligen, så många gravida finns inte i Järna per år. Järna är som en landsby, men ska ändå följa storstadsmodellen. Det är inte rimligt. Regionen skyller på kompetens, men det finns ingen evidens på de siffror man utgår ifrån.

Annons

Annons

Sedan är även ersättningsstorleken beräknad på att en mödravård har 700 kvinnor per år inskrivna för att gå runt. Detta i sin tur gör att enbart stora koncerner kan överleva – och i sin tur ge vinster. Men det är definitivt ingen vinst för kvinnorna, och hälsan.

Tänk om. Ge även små enheter möjlighet, ge dispens eller skapa andra avtal för små enheter.

All centralisering gör det svårare för patienten att få vård, känna sin vårdare och känna sig trygg – vilket påverkar hälsan.

Vårdval låter bra men det är i själva verket motsatsen, det skapar vårdkval. Kval hur jag ska få vård, kval om jag vill och orkar ta mig till vården.

Bor du i Järna, får du åka till Huddinge barnakut eller Solna, med små barn och oroliga föräldrar. Det är inte rimligt. Behöver barnet kontakt med BUP finns det i Södertälje. Och nu ska även mödravården stänga. Vad blir nästa?

Det måste bli ett stopp på denna centralisering

Kirsten

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan