Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
Boel Godner mörkade sexuella trakasserier

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S).

Bild: Christian Youhana

Annons

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) visste att andra kvinnliga kommunanställda drabbats av olämpligt beteende från tidigare KD-gruppledaren David Winerdal åren 2019–2020. I LT berättar Godner om hur två kvinnor hade känt sig obekväma i dennes sällskap. Boel Godner påstår att hon tog ett allvarligt snack med Winerdal. Detta valde Godner att inte meddela Kristdemokraternas ledning. Varför valde hon att mörka? 

Efter att KD-styrelsen fått ta del av ett dokument från två kvinnliga medarbetare beslutade styrelsen enhälligt den 15 september att entlediga Winerdal som gruppledare för partiet.

Annons

Efter att Winerdal blev avsatt gick han först ut i media och sa att han inte visste orsaken till entledigandet. Senare förklarade han att det skett på grund av hans ovilja att samarbeta med Sverigedemokraterna. I en intervju med Sveriges Radio den 7 november erkände sedan Winerdal att det var anklagelser om opassande beteende som gjorde att han fick lämna – efter att LT berättat om dokumentet där David Winerdal anklagas för att oönskat berört en partikamrat och gett henne kommentarer av sexuell natur. 

Annons

Winerdal säger i radioinslaget: ”Jag har fått del av ett dokument av några kollegor där detta stod om olämpligt uppträdande.” Han får frågan om hans roll som politiker kommer att påverkas och svarar: ”Det har redan påverkat min roll som politiker i Södertälje, helt klart, och på ett väldigt drastiskt sätt. Det var utifrån de här sakerna som de avsatte mig och som jag inte längre kunde verka i politiken på det sätt som jag gjort tidigare” 

Kristdemokraterna har sedan entledigandet sagt att orsaken var ett personalärende. LT, Aftonbladet och annan media var tidiga med att döma ut KD för att ha kuppat bort David på grund av hans politiska vägval och var således bidragande till svartmålningen av partiet och dess företrädare.

Trots att Winerdal är polisanmäld och redan tidigare uppträtt olämpligt mot kvinnliga kommunanställda får han fortsatt förtroende

Annons

Det är en anmärkningsvärd tystnad från ledarskribenten i LT, Aftonbladet och Expressen som aktivt bidragit till en felaktig rapportering. Det är dags att begära en förklaring från Winerdal; varför har han medvetet farit med osanningar?

KD har tagit ansvar och entledigat Winerdal som gruppledare. Winerdal är anställd som kommunalråd och hans chef är kommunstyrelsens ordförande Boel Godner. Trots att Winerdal är polisanmäld och redan tidigare uppträtt olämpligt mot kvinnliga kommunanställda får han fortsatt förtroende att jobba i stadshuset. Samtidigt som en tjänsteman som är anklagad för korruption inte får befinna sig i stadshuset, då det finns en polisutredning som pågår mot honom.

Annons

Gäller inte arbetsrättsliga åtgärder även politiska företrädare? Eller väljer Boel Godner vad som passar henne bäst, för att behålla makten till varje pris? Vilka signaler skickar kommunstyrelsens ordförande till de kvinnliga kommunanställda när hon agerar så?

Att ledarna för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet fortsatt har förtroende för David Winerdal är för mig ett stort frågetecken. Politikers maktbegär får inte gå före – många invånare förväntar sig en redogörelse av kommunledningen hur man hanterar sexuella trakasserier.  

Robert Halef 

ordförande, Kristdemokraterna Södertälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan