Annons

Annons

Annons

Nykvarn

Debatt
Hur vill du bo när du inte kan bo kvar hemma?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Lugnets äldreboende ligger strax söder om Nykvarns centrum.

Bild: Izabelle Johannisson

Annons

Framtidens äldreomsorg handlar inte om dagens äldre, utan om framtidens äldre – om oss som är födda på 1940–60-talen. De frågor som är viktiga för oss kommer också att vara viktiga i framtidens äldreboende.

Är det viktigt för dig att det finns alternativ, att bo kvar hemma med hemtjänst eller att bo i seniorlägenhet med hemtjänst? Om du inte behöver vård dygnet runt, kan du bo i trygghetsboende. Om du behöver dygnet runt-vård behöver du bo på särskilt boende.

Innan du har behov av något av dessa alternativ är det viktigt att du påverkar din kommun så att det boende du behöver finns. Att bygga ett särskilt boende kan ta flera år.

I Nykvarns kommun har Socialdemokraterna, Nykvarnspartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet och Moderaterna beslutat att bygga ett nytt särskilt boende. Beslutet innebär att Lugnet, kommunens särskilda boende med 52 platser, ska ersättas med ett nytt boende med 85 platser. Kostnaden beräknas bli cirka 206 miljoner kronor. En ny byggnad i flera våningar skulle uppföras på en tomt som ägs av kommunen. Ett förslag som har nämnts är en tomt i Sandtorp, längst bort på Maskinförarvägen.

Annons

Annons

Lugnet skulle rivas och tomten säljas. Lugnet byggdes ut med en tillbyggnad om tio lägenheter 2010. Nyligen byggdes ett nytt kök. Fastigheten har reservkraft som ger el vid strömavbrott och 80 av kommunens 166 skyddsrumsplatser finns här.

Lugnet är byggt i ett plan med goda möjligheter till utevistelse och kontakt med naturen, något som är viktigt för hälsan. Lugnet har tre demensavdelningar och två övriga avdelningar. Avdelningarna ligger åtskilda, något som är viktigt för att minska smittspridning till exempel vid en pandemi.

Liberalerna vill gärna att ett nytt särskilt boende och trygghetsboende byggs i anslutning till Lugnet. Detta område skulle kunna bli ett centrum för äldreboende. Det skulle då vara enkelt för äldre att ta del av vårdinsatser i närområdet. Samtidigt skulle det vara möjligt att renovera de äldre delarna av Lugnet så att dessa lokaler också skulle kunna utnyttjas.

En sinnenas trädgård skulle kunna byggas intill eller i Folkets park som finns inom gångavstånd.

Liberalerna föreslog redan 2006 att kommunen skulle bygga ett framtida äldreboende intill Lugnet. Förslaget var inspirerat av vård- och omsorgsboendet Lillängen i Enhörna.

Det är viktigt för äldre att komma ut, naturen har en välgörande effekt. En sinnenas trädgård skulle kunna byggas intill eller i Folkets park som finns inom gångavstånd. Här har många äldre Nykvarnsbor glada minnen från danskvällar och nöjesliv.

Det tar lika lång tid att bygga vid Lugnet som att bygga äldreboende någon annanstans i kommunen och är billigare.

Ytterst är det upp till dig. Vill du som äldre bo i ett småskaligt vård- och omsorgsboende i närheten av Lugnet eller i ett storskaligt äldreboende i ett flervåningshus, långt från centrum?

Anne-Marie Falk

Liberalerna i Nykvarn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan