Annons

Annons

Annons

Nykvarn

Debatt
SD sprider osanningar igen

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nykvarns kommuns befolkning väntas öka med 879 personer till år 2024.

Bild: Mathias Jonsson

Annons

Det är inte första gången som Sverigedemokraternas Anders Stråhle är i farten och sprider villfarelser. Nu senast i en debattartikel i LT, tidigare i en video om parkeringsavgifter där SD senare fick backa.

Stråhle fortsätter nu i samma anda och sprider ett mycket felaktigt påstående, om att Nykvarn planerar att växa med 2 000 personer på två år. Sanningen är att prognosen är en ökning med 879 personer på två år (2022: 11 670 invånare och 2024: 12 549). En överdrift i Stråhles siffror med 228 procent.

Annons

Annons

Det ökade invånarantal som Nykvarn har framför sig de närmaste åren är baserat på tidigare detaljplaner, beslutade i full politisk enighet (inklusive Sverigedemokraterna). Vi i den nya majoriteten har redan påbörjat arbetet med att lugna ner takten för kommande byggprojekt och planer.

Sedan blandar Stråhle ihop driftbudgeten med investeringsbudgeten, när han säger att ”resultatet av denna politik är att våra lån är mer än dubbelt mot riksgenomsnittet”. Det är förbjudet för en kommun att använda lån för att finansiera driften. SD-Stråhle jämför kommunstyrelsens budget i Nykvarn med Vaxholm utan att ta hänsyn till hur man organiserat sig där jämfört med Nykvarn. I Nykvarn har vi valt att lägga många gemensamma kostnader under kommunstyrelsens budget – som till exempel IT och HR med flera. Kostnader som alla enheter har nytta av. Men även här sprider Stråhle villfarelser.

Vaxholms driftskostnader för sin kommunala förvaltning är lite dyrare än Nykvarns om man jämför budgetarna för 2022. Att vi i 2023 års budget behöver ta utav det överskott som vi skapat under 2022 har sina orsaker i bland annat pensioner, höjda räntor, höga elpriser och inflation. Något som kommer att drabba alla kommuner och även staten. Det går inte en dag utan att detta diskuteras i media. Kollar inte Anders Stråhle på nyheterna?

Man får ha vilka åsikter man vill, men vi anser att det är viktigt att man baserar sina åsikter på fakta.

Annons

Det som är mest oroande med Stråhles inlägg är att han medvetet eller omedvetet på grund av dålig kunskap sprider rena felaktigheter. Den slående likheten med Donald Trump är skrämmande, Trump bygger också stora delar av sin politik på lögner.

Annons

Stråhle förtiger till exempel att vi som kommun har stora tillgångar i Mörby industriområde som på sikt kommer att balansera upp våra skulder. Mörby är en tillgång på flera sätt genom att där kommer det att skapas nya arbetstillfällen som i sin tur ökar kommunens välstånd genom att många jobbar och få är arbetslösa.

Fördelen med demokrati är att man får ha vilka åsikter man vill, men vi anser att det är viktigt att man baserar sina åsikter på fakta. Det är därför skrämmande att se hur Stråhle, som företrädare för ett politiskt parti, okritiskt sprider rena villfarelser.

Anders Önbäck (S)

Gunilla Lindstedt (NP)

Ola Berglund (C)

Martin Enström (MP)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan