Annons

Annons

Annons

Nykvarn

Debatt
Ska Nykvarn växa explosionsartat, eller?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kommunhuset i Nykvarn.

Bild: Tomas Karlsson

Annons

Nu har majoritetens budget presenterats och det är ingen budget man läser med glädje.

För att förstå hur ekonomin i Nykvarns kommun varit så har kostnaderna inom kommunstyrelsen ökat med 68 procent mellan 2017 och 2022. Det kan jämföras med utbildningsnämnden som ökat med 45 procent. Man har försvarat det med att en kommun som växer så mycket som Nykvarn behöver investera i framtiden.

Resultatet av denna politik är höga lån som är mer än dubbelt (närmar oss trippelt) så höga som riksgenomsnittet. Nykvarnsborna betalar 20 procent mer för sin kommunala förvaltning än vad exempelvis Vaxholmsborna gör, vilket är en jämförbar kommun befolkningsmässigt. Detta bidrar till en del utmaningar som måste adresseras av styrande politiker.

Annons

Det nya styrets budget adresserar inget av dessa problem utan gör rakt det motsatta.

Annons

Tittar man på vad den nya majoriteten lagt för budget så planerar man att skatteintäkterna kommer att öka med 111 miljoner kronor 2025 jämfört med 2022. Att man sedan budgeterar för en förlust i kommunen för 2023 och tömmer resultatreserverna är anmärkningsvärt och oansvarigt.

Vi har skenande kostnader och enorma lån inom kommunen som vi måste hantera omedelbart. I stället ökar man kostnaderna för kommunstyrelsen igen, som verkar få allt de pekar på medan utbildningsnämnden får spara. Avskyvärd politik med helt fel fokus.

Det enda sättet att lyckas med dessa ökade skatteintäkter verkar vara en stark befolkningstillväxt i Nykvarn. Budgeten föreslår cirka 2 000 nya invånare i Nykvarn på bara två års sikt. Detta om man räknar baklänges i budgetsiffrorna.

Ni som röstade för en kommun som ska behålla småstadskänsla och mindre förtätningshysteri kommer att bli mycket besvikna.

Det är ett helt orimligt mål som skulle innebära att vi bygger en ny Stockholmsförort med stora områden med lägenheter på kort tid.

Så ni som röstade för en kommun som ska behålla småstadskänsla och mindre förtätningshysteri kommer att bli mycket besvikna. Kommunen bör växa i långsam och stadig takt och fler lägenhetskomplex är inte på kartan om jag får välja.

Annons

Det enda som kan rädda majoritetens budget från en ekonomisk kollaps är just att växa explosionsartat. Vilket står i stark kontrast med vad invånarna i Nykvarn vill. Att politiker inte tar invånarnas vilja på allvar är ett allvarligt problem som bidrar till politikerförakt och misstro. Makten kan inte vara det som är viktigast för styrande politiker, utan vad man vill åstadkomma med sin hemkommun.

Att nuvarande majoritet fullständigt ignorerar stundens allvar och tömmer alla reserver är inte bara oansvarigt utan också usel politik.

Anders Stråhle

Sverigedemokraterna Nykvarn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan