Annons

Annons

Annons

Unga företagare

Victor, 33, bytte bana – gör korv på heltid

När Victor Waldenström, 33, blev pappa tvingades han att tänka om. Han lämnade IT-jobbet – för att blir bäst på att tillverka korv.

Text

100 kilo korv. Så mycket blir det per dag när Gnestabon Victor Waldenström och hans kompanjon Oliver Bönicke jobbar i köket. I början av september tog Frankly Foods över lokalerna där Turinge ost och vin en gång startade i, i Nykvarn. Där stoppar de fermenterad chorizo, salsiccia och bratwurst i det helkaklade köket med bänkar av rostfritt stål.

Idéen om den ”perfekta gourmetkorven” fick Victor Waldenström under föräldraledigheten.

– Jag började funderade på vilken mat man själv äter men framförallt på vad ens barn äter. Jag har en bild i mobilen, på min då knappt ettåriga dotter när hon sitter och äter en korv från Pressbyrån. Och jag minns den naggande känslan av att inte veta vad hon får i sig eller inte ens av att vilja veta.

Annons

Den här maskinen används när Victor håller i sina korvstoppningskurser.

Bild: Alice Hermansson

Annons

Divisen bakom Frankly Foods är att göra bra korv utan nitrit, tillsatser eller andra e-nummer.

– Den ska inte bara vara god. Man ska också köpa vetskapen om att allt går rätt till.

Victor Waldenström är utbildad ekonom vid Handelshögskolan i Göteborg och har drivit flera IT-bolag. Under studietiden jobbade han extra i saluhallens charkdisk. Det var där intresset för mat väcktes.

– När jag var hemma med min dotter började jag läsa alla böcker om korvtillverkning jag kunde komma över, berättar han och fortsätter:

– Jag ville jobba med mat men också dra nytta av mina erfarenheter av att driva bolag. Att skola om mig till kock kändes dock som ett för stort steg.

Oliver Bönicke gör i ordning veckans ranson av bratwurst.

Bild: Alice Hermansson

Sålde korv på nätet

I köket hemma började han experimentera med tillverkningen och lät familj och vänner agera testpatrull. De första korvarna sålde han på nätet och genom olika Facebookgrupper.

– Jag registrerade bolaget den 5 juni 2020 och sålde första korvpaketet den 6 juni. Vi brukar se Sveriges nationaldag som vår dag också.

Mycket har hänt under två år för Frankly foods. Somrarna 2021 och 2022 har företagets foodtruck besökt matfestivaler och konserter. Produkterna säljs på restauranger och i delikatessbutiker. Och i dag står Victor inte ensam vid korvstoppningsmaskinen.

De senaste månaderna har han jobbat tillsammans med Oliver Bönicke, som är erfaren korvhantverkare. I ”Den svenska korvresan”, skriven av mediechefen Jan Scherman, omnämns Bönicke med orden ”en stjärna i branschen – som en eftertraktad fotbollsspelare”.

Annons

Annons

– Det är en väldigt bra bok, säger Oliver skrattande, samtidigt som han gör i ordning veckans ranson av bratwurst.

Torsdag till lördag håller lokalen i Turinge öppet för kunder. På lördagar serveras korvtallrik med stekt potatis, surkål och rostad lökmajonnäs. Vegansk korv finns också.

– Det är ett trevligt sätt att möta kunder, snacka lite korv och bjuda på mat, säger Waldenström.

På lördagar serveras det mat i lokalen i Turinge – även för veganer

Bild: Alice Hermansson

”Inte hållbart att äta kött sju dagar i veckan”

Med en lågkonjunktur som väntar, rekordhög inflation och höjda räntor råder orolig stämning hos många företagare. Men Victor håller gott mod.

– Jag försöker göra mitt ytterst för att inte höja priserna. Än ser jag inga astronomiska höjningar på våra insatsvaror. Jag försöker kompensera det med att ha en effektivare produktion.

100 kilo korv om dagen hinner tillverkas.

Bild: Alice Hermansson

Har du inte en oro att man prioriterar bort lyxigare varor för de billigare?

– Jag skulle inte vilja, även om det är bra för mig som företag, att mina kunder ska köpa 25 procent av sitt kostintag från mig. Att äta kött sju dagar i veckan, det är inte hållbart.

– Men det återstår att se vad som händer. Alla får det tightare ekonomiskt, så är det. Men jag tror att diskussionen har kommit så långt att många faktiskt vill prioritera mindre men bättre kött.

I köket diskuteras mycket – bland annat vilken korvkultur som är den bästa.

Bild: Alice Hermansson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan