Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
En majoritet av väljarna får ett styre de röstat för

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Liberalernas Metin Hawsho lovade i december 2019 att inte vika ner sig för Sverigedemokraterna.

Bild: Christian Youhana

Annons

Södertäljes nya majoritetsstyre består av mitt parti Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och två oberoende kristdemokrater. I en debattartikel hävdar fem liberaler att det nya styret saknar legitimitet.

Det sätt som Liberalernas lyckas blanda ihop vad som är en del av demokratin, med vad som kan försvaga den, vittnar om att partiet rört sig bort från sin historia av att vara en demokratins förkämpe.

Det må vara sant att marginalerna för majoriteten är små, men det är ganska vanligt att det bara är någon rösts övervikt för ett styre både lokalt och nationellt. Liberalernas eget alternativ till styre vilade på så bräcklig grund att det inte ens klarade den första omröstningen.

Annons

Annons

Sverige har en ordning där våra folkvalda representanter till riksdag, region och kommunfullmäktige väljs på ett personligt mandat av väljarna. Den som valts direkt av folket till ett förtroendeuppdrag ska inte kunna tvingas bort av ett parti som till exempel plötsligt byter politisk inriktning eller ledare.

Det anmärkningsvärda är inte att två kristdemokrater nu står upp för vad de lovat sina väljare, utan att fyra andra kristdemokrater svikit det löftet.

Jag hävdar att möjligheten för de två oberoende kristdemokraterna att följa sin övertygelse är ett uttryck för en fungerande demokrati och att det inte alls ifrågasätter legitimiteten för styret. Kristdemokraterna hade på flera sätt tydliggjort inför valet att de inte tänkte sätta sig i någon form av samarbete med Sverigedemokraterna i Södertälje.

Det anmärkningsvärda är inte att två kristdemokrater nu står upp för vad de lovat sina väljare, utan att fyra andra kristdemokrater svikit det löftet. De två oberoende kristdemokraterna får nu hyllningar från många personer från flera håll, just för att det hedrar demokratin när politiker står upp tydligt för vad de sagt i viktiga principiella frågor och vad de ser som den rätta vägen framåt.

Det stämmer att Liberalerna var tydliga i valrörelsen med att öppna för samarbete med Sverigedemokraterna, hur märkligt det än kan tyckas att ett liberalt parti väljer denna väg så finns det något hedervärt att göra det man sagt före valet även efter valet.

Annons

Annons

Lika hedervärt är det inte att Metin Hawsho för snart tre år sedan tillsammans med 15 andra liberala politiker tydligt deklarerade i nationell media att de, till skillnad från M och KD, inte skulle vika ner sig och välja att ingå i ett majoritetsunderlag med SD.

Det nya styret består av mer än hälften av rösterna i det kommunfullmäktige som väljarna valt. När Liberalerna felaktigt anklagar Södertäljes nya styre för att sakna ett legitimt mandat, gör man demokratin en björntjänst och föder onödigt misstroende.

Lars Greger (MP)

kommunalråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan