Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
Ska valvinster kunna köpas?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Realistpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna hade planer på att ta över makten i Södertälje.

Bild: Karolina Önnebro

Annons

Hur påverkas tron på demokratin när valvinster köps? Hur påverkas synen och förtroendet för oss politiker när valutgången inte respekteras?

Måndag 17 oktober 2022 är en historisk dag, det var dagen då Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet skulle acceptera sin valförlust och ett nytt empatiskt och lyssnande styre skulle ta över kommunledningen.

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Realistpartiet och Liberalerna hade planerat hur vi skulle bli den goda kraft som Södertälje verkligen nu behöver. Vi skulle införa ett styre som faktiskt lyssnade på medborgarna, medarbetarna och oppositionen. Vi skulle bevilja bra förslag som lades fram oavsett vem eller vilket parti som tog fram dem.

Annons

Vi går in i en lågkonjunktur och behöver se över varje krona, vi hade tänkt att sätta punkt för penningslöseriet där några få bolag får förtur och betalas hutlösa priser för att utföra tjänster eller bygga åt kommunen.

Annons

Vi hade tänkt rensa upp bland svågerpolitiken, bland kommunanställda som nyttjar kommunens tillgångar som sina egna, rensa upp bland alla dåliga avtal vi sitter fast i och betalar överpriser för.

Vi hade tänkt göra stora satsningar på våra unga och föreningslivet, satsa på åtgärder som kämpar för att hålla våra ungdomar borta från kriminalitet och öka tryggheten i vår stad för alla.

Vi skulle förbättra servicen till medborgarna, vara schysta och lyssna på deras behov, vi hade stora planer på att kraftigt förbättra företagsklimatet, öka samarbetet med våra små och medelstora företag för att få fler unga i arbete.

Framför allt tänkte vi ta ansvar för att all skit man ställt till med under de sista tolv åren skulle komma upp till ytan och hål där skattepengar rinner ut täppas till.

Allt detta fick ett abrupt slut då Boel Godner (S) vägrar släppa ifrån sig makten. I sportens värld köper man in spelare, man bjuder över varandra för att få bra spelare och behålla ett sportsligt övertag mot motståndarna, är det så vi vill ha det inom politiken med?

Godner vägrar att acceptera valförlusten och tar desperat till det som krävs för att få behålla makten.

Ska folk gå och rösta på partierna och sedan, efter valet, påbörjas en budgivning på de olika ledamöterna? Godner vägrar att acceptera valförlusten och tar desperat till det som krävs för att få behålla makten. Hon sitter på kassalådan så länge hon styr.

Annons

Annons

Om vi ska ha en sådan ordning kommer Socialdemokraterna aldrig att släppa ifrån sig makten i Södertälje då dem sitter på kassalådan, denna gång behövde man ”bara” köpa två ledamöter, vad är det som säger att man inte köper in fyra–fem nästa gång?

En skrupelfri person ser inte något problem i denna metod, hen försvarar sig med att ändamålet helgar medlen. Att man själv är så bra att det är värt varje krona – M, SD, KD, RP och L är ett så hemskt alternativ, ett ”mörkt styre”.

Problemet med politiska vildar har diskuterats på regeringsnivå, vi minns väl alla vänstervilden Amineh Kakabaveh som satt på makten att fälla den förra S-regeringen?

Det talas nu om att mandaten partierna har fått i valet ska tillhöra partiet och inte personen. Huruvida det är rätt eller inte kan jag inte svara på, men det är inte bra med en situation där den som sitter på plånboken kan köpa sig kvar vid makten, det är odemokratiskt och respektlöst mot väljarna.

För det är väl ingen här som på riktigt tror att David Winerdal och Martin Ahlman gav makten till S gratis? När uppdragen fördelas kommer det visa sig vad slakten av demokratin 17 oktober kostade skattebetalarna.

Joakim Granberg

Realistpartiet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan