Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
Vem svek vem egentligen?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kristdemokraterna, här med gruppledaren Anna Syrjänen, ingår i Södertälje kommunss nya styre – ihop med Realistpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Bild: Karolina Önnebro

Annons

Under 30 års tid har Socialdemokraterna styrt Södertälje kommun, det vi kan konstatera är ett stort misslyckande när det kommer till tryggheten och motverkandet av gängvåldet. Väljarna har sagt sitt och nu är det är dags för förändring på riktigt.

Stort tack alla ni som röstat på Kristdemokraterna och möjliggjort detta maktskifte.

Jag kan med stor säkerhet hävda att majoriteten av de väljare som röstade på Kristdemokraterna i valet 2022 inte röstade på oss för att vi skulle fortsätta att samarbeta med Socialdemokraterna. Våra väljare röstade på oss för att driva en kristdemokratisk politik.

Hade våra väljare velat att vi skulle driva en socialdemokratisk politik hade de givetvis röstat på S i stället. Svårare än så är det inte.

Annons

Kommunstyrelsens avgående ordförande Boel Godner (S) anser alltså att det är rimligt att vi sviker våra väljare så Socialdemokraterna kan fortsätta regera. Vi kristdemokrater har fått ett förtroende av väljarna och det förtroendet ska vi förvalta. Det har vi nu gjort genom att ingå i en borgerlig allians med likasinnade partier där vi kan driva mer kristdemokratisk politik än vad vi kunnat göra i den tidigare koalitionen.

Annons

Detta kallar Socialdemokraterna och andra representanter för den nya oppositionen för ett ”svek”.

Låt mig vara tydlig. Kristdemokraterna gick till val som ett enskilt parti med ett kristdemokratiskt valmanifest.

Vi kan vittna om otaliga mediapåhopp där desinformation sprids i syfte att skada Kristdemokraternas varumärke samt förminska vår valvinst. Kristdemokraterna i Södertälje ökar ständigt i förtroende, medan Socialdemokraterna ständigt tappar väljare – S förlorade ett mandat och hamnar i opposition. Min fråga är: vem svek vem egentligen?

Låt mig vara tydlig. Kristdemokraterna gick till val som ett enskilt parti med ett kristdemokratiskt valmanifest. Vi har inte ingått någon allians eller koalition med andra partier före valet. Vår bestämda uppfattning var att som enskilt kristdemokratiskt parti möta väljare och sedan invänta valresultatet för att därefter se över alternativa möjligheter till att bilda en majoritet. Eller om det skulle behövas: gå i opposition.

Socialdemokraterna och även många andra partier som förlorat väljare till Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna anklagar oss för svek i stället för att rannsaka sin egna politik. Om politiska företrädare på högsta nivå far med osanningar är det inte konstigt att väljare inte röstar på företrädare som återkommande lovar mycket men inte levererar.

Annons

Annons

Jag skulle vilja uppmana journalister att utkräva av dessa partier dokument som styrker den överenskommelse som vi ska ha ingått med dem före valet. Jag skulle gärna vilja ta del av detta påstådda löfte och överenskommelse med de andra partierna.

Kristdemokraterna gick till val på att få så många det går att rösta på vårt parti och politik. Vi gör maktanspråk som alla andra partier i hopp om att kunna styra kommunen med den politik vi tror är bäst för Södertälje: en kristdemokratisk politik.

Osanningar och smutskastning är inte ett värdigt beteende av vuxna politiker. Förlora i stället med stil och bli en aktiv opposition som bidrar till ett gott debattklimat.

Efter 30 år av socialdemokratiskt styre har väljarna sagt sitt och gett oss i Södertäljealliansen mandat att regera med stöd av Sverigedemokraterna och Realistpartiet. Vi i Kristdemokraterna ser fram emot ett gott samarbete i den nya koalitionen.

Robert Halef

ordförande, Kristdemokraterna Södertälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan