Svenska Afghanistankommittén (SAK) är en medlemsorganisation som arbetar med utvecklingsbistånd i Afghanistan baserat på de mänskliga rättigheterna. Verksamheten finansieras på flera olika sätt, men en betydande del kommer från biståndsbudgeten.
Vi är nu oroade över hur det kommer att bli med biståndet i framtiden, eftersom flera partier under valrörelsen har ifrågasatt den nuvarande nivån. Situationen för människorna i Afghanistan är mycket allvarlig och alla krafter behövs för att ge stöd och bidra till utveckling.
Verksamheten som SAK bedriver är till för de allra mest utsatta grupperna. Arbetet sker på den afghanska landsbygden och inriktas särskilt mot kvinnor, barn, personer med funktionsnedsättning och internflyktingar i ett nära samarbete med lokalbefolkningen. SAK har över 7 000 anställda, av dem är över 99 procent afghaner.
Annons
Annons
SAK arbetar i Afghanistan med sjuk- och hälsovård, utbildning, rehabilitering av personer med funktionsnedsättningar samt försörjning och inflytande.
Här är några exempel på SAK:s verksamhet 2021:
• 1,77 miljoner patientbesök. Av dessa var 973 000 kvinnor.
• 104 100 elever gick i våra skolor. Av dem var 60 procent flickor.
• 3 220 barn med funktionsnedsättning, gick under året i SAK:s förberedande utbildning.
• 176 000 personer på landsbygden, har under året fått stöd för att förbättra sin försörjning. Av dessa var fler än 96 000 kvinnor
SAK grundades 1980 som en reaktion mot Sovjetunionens invasion av Afghanistan. 1982 inleddes biståndsarbetet på plats i landet och har nu pågått i 40 år. Organisationen finansieras bland annat av Sida, FN-organ, Postkodlotteriet samt tusentals privatpersoner.
När USA sommaren 2021 efter cirka 20 år lämnade Afghanistan tog talibanerna i augusti samma år över makten. Stoppat bistånd, frysta tillgångar och stoppade pengaöverföringar ledde till en djup humanitär kris. Talibanerna införde restriktioner för kvinnor och flickor.
Befolkningen är i akut behov av stöd utifrån och nu undrar Svenska Afghanistankommittén i Södertälje hur den nya regeringen kommer att ställa sig
SAK:s arbete fortsatte trots svårigheterna, med utbildning även av flickor i olika åldrar. Man tog också över sjukvården i ytterligare en provins. Torka och pandemin har drabbat befolkningen ytterligare och en svältkatastrof är pågående.
Annons
Förra året gick ungefär tre miljoner flickor i skolan i Afghanistan. I några provinser går det fortfarande flickor kvar i skola under SAK:s försorg, men i stora delar av landet är flickors chans till utbildning över klass 6 hotad.
Annons
Afghanska befolkningen är i akut behov av stöd utifrån och nu undrar Svenska Afghanistankommittén i Södertälje hur den nya regeringen kommer att ställa sig till det svenska biståndet. Liberalerna och Kristdemokraterna ville under valrörelsen behålla enprocentsmålet och var tveksamma till den så kallade avräkningen (till exempel att en del av biståndet kan gå till ukrainska flyktingar i Sverige).
Moderaterna ville minska biståndet till 0,75 procent och Sverigedemokraterna minska till 0,5 procent av bruttonationalinkomsten, BNI. De två sistnämnda partierna var bägge positiva till avräkning.
SAK:s verksamhet är beroende av fortsatt svenskt bistånd för att bland annat kunna ge flickor utbildning, ge mödravård och grupper med funktionsnedsättning möjlighet till ett bättre liv.
Vi hoppas att den nya regeringen inte sviker människorna i Afghanistan och i andra länder och vill uppmana den till att hålla fast vid enprocentsmålet. Är den nya regeringen beredd att göra det?
Hans Hansson
ordförande, Svenska Afghanistankommittén Södertälje