Valet är över och Södertälje kommun får ett nytt politiskt styre bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Realistpartiet.
I skrivande stund finns dock inga förslag eller planer presenterade om vad de vill använda sin makt till. De har presenterat sex områden som de prioriterar, men på vilket sätt de är prioriterade är okänt. Vilka förändringar, satsningar eller begränsningar vill de göra? Vad kan vi kommuninvånare vänta oss till exempel när det gäller äldreomsorg som M-ledaren Alexander Rosenberg nämnde som ett prioriterat område.
Som äldreomsorgsnämndens ordförande har jag följt oppositionens aktivitet och engagemang under snart fyra år. Dock kan jag inte påminna mig några förslag till reformer som har ökat fokus på äldrefrågor. Nu behöver vi väljare få svar på vad prioriteringen består av.
Annons
Annons
Nuvarande majoriteten har under fyra år systematiskt gjort stora satsningar – mer är 150 miljoner kronor – på personalens arbetsvillkor, arbetsmiljö samt kompetensutveckling där även språkstöd ingår, förebyggande insatser, samverkan med sjukvården, kultursatsning på äldreboendena, mötesplatser, stöd till föreningar, anhörigstöd samt åtgärder för att minska psykisk ohälsa och ensamhet.
Dessutom har vi öppnat ett nytt vård- och omsorgsboende och ytterligare ett är på gång samt ett mellanboende.
Vad vet vi i dag om vad den nya kvintetten vill med äldreomsorgen? Noll och ingenting.
Men vi kan gå tillbaka och titta på främst budgetförslagen från Moderaterna de senaste fyra åren samt de förslag som lagts i äldreomsorgsnämnden av samma parti.
Lov har Södertälje kommun svårsmälta erfarenheter av. Med det systemet var det rena vilda västern i hemtjänsten i början på 2010-talet
År efter år har förslag lagts på att privatisera upp till 80 procent av hemtjänsten. Men M har duckat för frågan om vilken form dessa 80 procent ska verka inom, är det Lov (lagen om valfrihetssystem) eller är det LOU (lagen om offentlig upphandling)?
Lov har Södertälje kommun svårsmälta erfarenheter av. Med det systemet var det rena vilda västern i hemtjänsten i början på 2010-talet, ordentligt kryddat med missförhållanden samt fusk och bedrägerier av organiserad brottslighet. Allt detta avslöjades och flera inblandade blev dömda till långa fängelsestraff och näringsförbud.
Annons
Annons
I dag har vi kontroll på alla utförare i hemtjänsten men trots det fastnar företag i kontrollnätet och vi får vidta åtgärder innan skadan är skedd. Vi har kontroll därför att vi handlar upp utifrån LOU som ger oss ett större rådrum att kontrollera både ekonomi och kvalitet.
Så, vad vill Moderaterna?
Som jag inledde med, har inte förslag på utveckling av äldreomsorgen varit någon stor fråga hos M. Förebyggande arbete, samverkan, mötesplatser och stöd till civilsamhället och föreningar nämns sällan och i nämnden är det skrämmande tyst från det partiets ledamöter. Utom när det gäller personalens arbetsvillkor! Då vaknar M och hävdar att reformen att erbjuda alla som vill ha heltid, inte är intressant för dem.
I kommunfullmäktige tycker de inte att vi ska prata om personalens arbetsvillkor utan om äldreomsorg och kvalitet. Jag frågade då och jag gör det nu: vad är äldreomsorg utan personal, deras arbetsvillkor och kompetens?
Pia Sjöstrand (S)
ordförande äldreomsorgsnämnden