Annons

Annons

Annons

Övervåld på pendeln

Insändare
Ren rasism när SL:s väktare griper in

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Hamed Diakite utsattes för kränkande behandling och frihetsberövades av väktare på ett av SL:s pendeltåg.

Bild: Emil Schröder, Tomas Karlsson

Annons

Jag blev upprörd av att läsa i LT om hur Hamed Diakite utsattes för en grovt kränkande behandling vid biljettkontroll.

Jag vill vittna om en snarlik ”biljettkontroll” på pendeltåget från Södertälje för ett år sedan. Det klev på en grupp kontrollanter med vakter vid en station och jag tog fram SL-kortet redo att visa vid min tur. Men så blev det inte.

Annons

Annons

Kontrollanterna gick direkt på en svart man i vagnen. Mannen visade upp sin biljett men blev ifrågasatt av en kontrollant som sa ”Det där är en studentbiljett. Du är ju ingen student.”

Men han svarade lugnt att han var det, varpå vakten sa att han såg för gammal ut. Mannen visade studentlegitimation som de inte ville godta. Han fick sedan visa id-kort, men blev fortsatt ifrågasättas.

Jag började vifta åt kontrollanterna med mitt SL-kort för jag tyckte att det var dags att de lät honom vara. Jag hade laddat upp för att säga åt dem att detta inte var okej när de kom till mig, men de klev av vid nästa station utan att kontrollera oss andra.

De gick alltså bara på den ende svarta i vagnen. Jag kunde inte se någon anledning till det än ren rasism. Han var lugn, välklädd, vältalig och satt inte först till hands när kontrollanterna klev på.

Ylva

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan