Annons

Annons

Annons

Debatt
Moderaterna vill svartmåla Södertälje

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Debattören pekar på områden som utvecklats positivt i Södertälje. Skolresultaten går uppåt, arbetslösheten går nedåt och antalet personer på försörjningsstöd minskar.

Bild: Elias Zazi

Annons

Det finns något djupt osmakligt i Moderaternas sätt att svartmåla vår kommun (LT, 7 september). Jag antar att de tror att de genom att svärta ner Södertälje kan skada Socialdemokraterna. Att själva Södertälje med stora viktiga exportindustrier, många andra företag som investerar här och vi medborgare som bor här dras med i deras lervälling struntar de i. Moderaterna ska skaffa fler röster till varje pris, till och med genom att ljuga.

Den största lögnen Moderaterna levererar är att kommunen ”valt” att ta emot många flyktingar. Det bekymrar mig att Moderaterna i Södertälje ljuger eller saknar kunskap om denna för Södertälje så viktiga fråga.

Annons

Att det har kommit så många flyktingar till Södertälje beror på att moderatregeringen 1994 införde Ebo-lagen som ger asylsökande möjlighet att välja var de vill bo från första dagen i Sverige. Den lagen är största orsaken till att både Sverige och Södertälje blivit segregerade. Många som valt eget boende får en dålig start i Sverige med otrygg bostadssituation och svårighet att lära sig svenska. Alla de cirka 10 000 som kommit till Södertälje under krigen i Irak och Syrien har kommit som Ebo. Moderaterna har både infört och envist hållit fast vid den lagen medan Socialdemokraterna i Södertälje i över tio år krävt att den ska avskaffas.

Annons

Sedan 2011 har Södertälje en positiv utveckling. Det mörka molnet som låg över oss 2005–2010 har med hjälp av ett omfattande och långvarigt samarbete med Polisen spruckit upp. Vi vill fortsätta och vi vill utveckla detta samarbete som i dag innehåller en hel palett av trygghetsskapande insatser. Den majoritet som Socialdemokraterna leder har varje år förstärkt såväl skola som socialtjänst. Vi lägger pengar på kameror, på tryggare utemiljöer och fler vuxna i skolan. Andelen behöriga lärare i Södertälje ökar mycket snabbt.

För elva–tolv år sedan hade Södertälje bland de lägsta skolresultaten i hela Sverige. I dag ligger gymnasiebehörigheten runt riksgenomsnittet. Det är ett tufft arbete men vi gör det, våra elever gör det och våra lärare gör det. Södertälje lägger näst mest pengar på undervisning i hela Stockholms län och har länets högsta lärartäthet. Att Moderaterna inte vill se det och ge lärare och elever lite beröm är bara sorgligt.

Annons

För elva år sedan hade Södertälje högst arbetslöshet i hela Sverige. I dag har vi inte det. Den har minskat kraftigt. Det går bättre och bättre för våra barn och unga och ungdomsarbetslösheten är nästan borta. Det är ett svårt men viktigt jobb som kommunen och Arbetsförmedlingen gör.

Många Södertäljebor har haft svårt att lära sig svenska och behöver mycket stöd för att komma ut på arbetsmarknaden. Men vi gör det jobbet och det ger resultat. Arbetslösheten minskar år efter år med undantag för pandemiåret 2020. Det finns 6 000 fler jobb i Södertälje i dag än för tio år sedan.

Annons

Det är mycket som är svårt och tufft precis som i många andra kommuner. Men vi tar ansvar. Vi säger som det är och gör det som krävs.

För elva år sedan hade Södertälje högst kostnader för försörjningsstöd. Genom att jobba aktivt mot långtidsarbetslöshet och fusk har vi lyckats minska kostnaderna med över 100 miljoner kronor. 2012 fick 7 757 personer försörjningsstöd i Södertälje. 2021 hade det minskat till 2 991. Tre av fem var borta från försörjningsstöd.

Det är mycket som är svårt och tufft precis som i många andra kommuner. Men vi tar ansvar. Vi säger som det är och gör det som krävs.

För att kunna styra en kommun behöver man kavla upp ärmarna, rynka pannan och fatta svåra beslut för att lösa svåra problem men också inge hopp och glädjas när det går bra. Moderaterna har inte på något sätt visat att de kan göra vare sig det ena eller det andra.

Boel Godner (S)

kommunstyrelsens ordförande

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan