Annons

Annons

Annons

Farstanäs framtid

Debatt
Farstanäs – ett Södertäljestyre i miniatyr

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Södertälje kommun driver Farstanäs camping i egen regi.

Bild: Stefan Lindström

Annons

När jag är lite elak och beskriver nuvarande Södertäljestyre som inkompetent, slött, slappt och likgiltigt kanske jag överdriver en aning. Även om man ligger i bottenskiktet i många rankningar av betydelse är man inte sämst i landet på något – trodde jag.

Men man är faktiskt sämst på något – sämst i Sverige på att driva en camping.

Jag besökte Farstanäs camping en solig dag 28 juli. Det slog mig hur rent och fint det faktiskt var, men det var något som inte stämde – campingen och badplatsen var stort sett tom fast solen sken.

Läs också: Farstanäs missade målet – så många besökte campingen

Annons

Samtidigt, i övriga Sverige, berättade TT under rubriken ”Nytt rekordår väntas för camping” om stark tillväxt för landets campingplatser när hemestertrenden fortsätter.

Annons

Hur är det möjligt att landets alla campingplatser i stort sett är fullbokade medan vår fina camping står nästintill tom? Svaret är enkelt: Folk vet inte om att den är öppen.

När Södertälje kommun tog över ägandet av Farstanäs borde man ha gjort detta direkt:

1) Säkrat domäner.

2) Ny hemsida med information på flera språk så övriga Europa kan ta till sig informationen.

3) Skapa bokningssystem.

4) Marknadsföra campingen inom EU.

5) In med personal som kan camping.

Vad tror ni kommunledningen gjorde? Inget av detta.

Däremot kastade man ut den enda fasta inkomsten campingen hade, långtidscamparna. Så ja, nu är det tomt.

Boel Godner (S) sa till LT att hon trodde att folk skulle hitta dit ändå. Nej Boel, uppenbarligen inte. De har trott att campingen är stängd.

Det har inte gått att hitta campingen på nätet, det har heller inte varit möjligt att boka plats på campingen förrän långt in i sommarsäsongen och då ska man hitta till bokningen på kommunens hemsida som var nästintill omöjligt i våras, i synnerhet för utländska turister.

Hur kan man vara så här oduglig kan man fråga sig? På sådant som är fruktansvärt enkelt och självklart

Annons

Folk bokar och planerar sin campingsemester månader innan så att de är säkra på att få plats – det blir fullbokat på många campingar redan under våren. Södertälje kommun skulle givetvis påbörjat sitt bokningssystem redan förra hösten 2021 när man tog över campingen, det hade en aktör gjort som haft intresse av att få ekonomin att gå ihop. Sådana detaljer bryr sig inte kommunledningen om, det är bara skattebetalarnas pengar.

Annons

Hur kan man vara så här oduglig kan man fråga sig? På sådant som är fruktansvärt enkelt och självklart för en person som hanterar sin egen investering. Detta är tyvärr ett mönster – när gästhamnen var stängd och det inte gick att tanka där besvärade sig kommunen inte ens med att uppdatera hemsidan med denna information. Båtar fick vända förbannade på Södertälje.

Proppmätt nonchalans, inget ansvarskännande och inget ansvarsutkrävande är svaret på dessa ständiga återkommande haverier i de kommunala verksamheterna.

Att vara bäst på att vara sämst är inte något bra. Tur det är kommunval den 11 september!

Joakim Granberg

Realistpartiet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan