Annons

Annons

Annons

Debatt
Socialdemokraterna har tappat kontrollen över Södertälje

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I modern tid har Södertälje styrts av Socialdemokraterna, med undantag av tre år (1988–1991).

Bild: Tomas Karlsson

Annons

Skjutningar och droghandel är vardag i Södertälje. Ungdomar rånas på jackor och värdesaker mitt på dagen. Kommunen har Sveriges sjunde högsta arbetslöshet. Nästan 6 000 personer är arbetslösa. Var sjätte person kan inte försörja sig själva.

Så här kan vi inte ha det. Efter 30 år av socialdemokratiskt misslyckande är det dags för förändring. Moderaterna har granskat utvecklingen i Södertälje. Resultaten är nattsvarta. Utöver brottslighet och arbetslöshet har Södertälje utmaningar med skolan. Nästan var femte elev är inte behörig till gymnasiet. Under 2021 har skolresultaten förbättrats med 0,1 procent. Värst är det i den kommunala skolan Ronna, som också ligger i det som polisen klassificerar som ett särskilt utsatt område – 40 procent klarar inte nian.

Annons

Skolinspektionen har dessutom fastslagit att Rosenborgskolan systematiskt satt glädjebetyg fem år i rad.

Annons

Vi vet att ni som oroar er över utvecklingen är många. Därför vänder vi oss direkt till dig som traditionellt röstat på Socialdemokraterna, men som precis som oss, tycker att Södertälje går åt fel håll. Till dig vill vi säga att vi står inför ett ödesval. Det är Södertäljes framtid som står på spel. Vi är övertygade om att förändring är möjlig.

Därför uppmanar vi dig att ge Moderaterna chansen att leda kommunen.

Socialdemokraterna skyller ofta de dåliga resultaten på omständigheter: på elevernas socioekonomiska bakgrund eller på att kommunen valt att ta emot många flyktingar. Fokus är på det som inte går att påverka.

Socialdemokraterna saknar både politik och handlingskraft. Men Moderaterna är det parti som har svar på hur problemen ska lösas. För oss handlar det främst om: Arbetslinjen, brottsligheten och att skapa en skola med hög kvalitet.

• Arbetskraftsbristen är akut. Därför måste vi återupprätta arbetslinjen. Moderaterna vill kravställa försörjningsstödet med heltidsaktivitet som leder till arbete. Det innebär att kommunerna aktivt måste jobba med att få personer vidare till utbildning och arbete. Moderaterna vill också införa ett bidragstak, så att det lönar sig att gå från bidrag till arbete. När fler jobbar och betalar skatt får vi också mer pengar till välfärden.

I Södertälje kommer Moderaterna att ställa krav på lugn och ro och ordning i klassrummet

Annons

• Alla elever ska få goda förutsättningar för att gå ut grundskolan och gymnasiet med godkända betyg. På nationell nivå kommer Moderaterna att införa mer undervisningstid i svenska, engelska, matte och idrott. I Södertälje kommer Moderaterna att ställa krav på lugn och ro och ordning i klassrummet och satsa på att stärka psykisk hälsa hos unga bland annat genom förebyggande arbete och genom att öka tillgången till kurator.

Annons

• Att få Södertälje tryggt igen är en av politikens viktigaste uppgifter. Det handlar om en kombination av nationella och lokala lösningar. För Moderaterna handlar det om fler poliser och ett rättsväsende som står på brottsoffrets sida. Om att slopa ungdoms- och straffrabatter, att införa hårdare straff som speglar brottets allvar och mönsterbytande åtgärder för att krossa gängkriminaliteten. Men det handlar också om ett stort förebyggande arbete – om skolan, socialtjänsten och inte minst föräldraansvaret.

Situationen i Södertälje är akut. Förändring är möjlig. Därför vänder vi oss till dig som tidigare röstat på Socialdemokraterna. Tycker du att Sverige är på väg åt fel håll? Låna ut din röst till Moderaterna. Vi har styrkan, kraften och modet att lösa problemen och leda Södertälje och Sverige in i framtiden. 

Alexander Rosenberg (M)

kandidat till kommunstyrelsens ordförande

Sofie Wiklund (M)

projektledare för Låna ut din röst under valrörelsen, Moderaternas riksorganisation. Tidigare bland annat politisk sekreterare åt Socialdemokraterna i Borlänge.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan