Annons

Annons

Annons

Debatt
Nykvarn ska ha bättre kollektivtrafik

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Mälartåg är ett dyrt alternativ, tycker debattören.

Bild: Amanda Jansson

Annons

Nykvarn är i dag en väldigt attraktiv plats för nya bostäder och växande verksamhet med närheten in till Stockholm. Som en av landets snabbast växande kommuner i Sveriges snabbast växande region, krävs en bättre kollektivtrafikförsörjning. Det främjar tillväxten och utvecklar Nykvarn som bostadsort.

Vi är en kommun i regionens ytterkant och har en av de sämsta kommunikationerna av Stockholmregionens 26 kommuner.

I dag har vi endast två alternativ till att ta oss in till Stockholm, där många kommuninvånare jobbar eller studerar. Man kan sammanfatta det med: Långsamt eller dyrt.

Det långsamma alternativet är att åka buss från Nykvarn. Om man ska in till Stockholm, tar det runt 75 minuter innan man är framme på grund av att bussen åker runt halva Södertälje innan man kommer fram till pendeltåget. Det tar otroligt mycket onödig tid, kraft och energi att behöva göra dessa långa resor.

Annons

Annons

Det dyra alternativet är att åka Mälartåget från Nykvarns station. Tåget tar 28 minuter in till Stockholm central men är betydligt dyrare än att åka med SL.

I dag finns buss 781 som kör direkt mellan Nykvarn och Södertälje hamn. Problemet är att den endast går en gång på morgonen och en gång på kvällen. Denna busslinje som endast tar mellan 10 och 15 minuter skulle behöva gå flera gånger om dagen. Med 781:an tar man sig direkt till pendeltåget och sparar mycket tid och energi.

Nykvarn skulle dessutom behöva ha en buss som går direkt till Liljeholmen som är en knutpunkt. Södertälje har redan busslinje till Liljeholmen och ett sätt skulle kunna vara att förlänga den till Nykvarn. Det skulle bara bli tre snabba stopp i Södertälje innan bussen rullar vidare till Liljeholmen.

Märkligt är att nattbuss 791 från Stockholm central har slutstation Södertälje centrum – den borde förlängas till Nykvarn

Eftersom vi inte har pendeltåg till Nykvarn vill vi även att man ska kunna åka Mälartåget med SL-kort, om man åker inom länet. En enkel biljett med Mälartåg mellan Nykvarn och Stockholms central är dubbelt så dyr jämfört med en enkelbiljett med SL och att bara behöva ha ett månadskort på SL gör att man sparar 40 procent varje månad i stället för att ha ett Movingokort. SL är en av delägarna till Mälartåg och därför bör SL-kortet gälla på alla resor med Mälartåget inom Stockholms län.

Annons

Det som också är märkligt är att nattbuss 791 från Stockholm central har slutstation Södertälje centrum – den borde förlängas till Nykvarn. Allt detta visar vilken bortprioriterad kommun vi är av regionen och SL.

Sverigedemokraterna vill sammanfattat:

• Inför halvtimmestrafik för buss 781 mellan Nykvarn och Södertälje hamn till flera avgångar per dag.

• Förläng busslinje 748 mellan Liljeholmen och Södertälje centrum med start och slutstation Nykvarn.

• Möjliggör att kunna använda SL-kort på Mälartåget inom Stockholms län.

• Förlänga nattbuss 791 från Stockholm central till Södertälje centrum med slutstation Nykvarn.

Patrick Claesson (SD)

kandidat i kommun- och regionvalet

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan