Annons

Annons

Annons

Insändare
Miljöpartiet försämrar miljön

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi (MP) och Per Bolund (MP). Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Annons

Med den drucknes envishet fortsätter Miljöpartiet att framhålla vindkraften som lösningen på Sveriges elförsörjning. Man vill inte förstå att eltillgången måste vara stabil och planerbar. Och inte väderberoende.

Nedstängningen av reaktorerna i Barsebäck, Oskarshamn och Ringhals innebär att Sverige måste importera mer el från Europa. Det är el som till största delen kommer från gas och kolkraft. Tyskland som också stängt ner reaktorer tvingas nu starta upp gamla kolkraftverk.

Annons

Annons

Danmark framställs ofta som ett föredöme när det gäller vindkraft trots att de får huvuddelen av sin el via kol-, gas- och oljeeldade kraftverk. Innan Miljöpartiet bildades var Sverige självförsörjande på el – och dessutom fossilfri el.

Resultatet av denna blinda tro på vindkraft leder i stället till mer fossila utsläpp i Sverige och dyrare el.

Miljöpartiets aktioner mot gruvdrift hindrar tillgången till mineraler som behövs bland annat vid batteritillverkning, förbud mot Cementas verksamhet på Gotland ökar importen av cement, vindsnurrorna massakrerar fåglar och insekter som behövs för livets fortplantning, plastpåseskatten har lett till att importen av fossilbaserad plast i stället ökat et cetera.

Så fel blir det när Miljöpartiets politik får genomslag.

Även om Tyskland och andra länder eldar för fullt i sina kolkraftverk har vi haft rekordhöga elpriser i Sverige nu i sommar. Hur ska det bli i vinter när vi ska värma våra bostäder? Det blir inte bara dyrt, utan vissa elabonnenter kan råka ut för periodvisa elstopp.

Lärdomen från denna huvudlösa energipolitik blir att Sverige inte kan ha partier som inte förstår konsekvenserna av sina handlingar och dit hör bevisligen Miljöpartiet. Det blir bäst om de stannar utanför riksdagen.

Ulf Sarlén

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan