Annons

Annons

Annons

Varg i Nykvarn

Uppmaningen: Rapportera dina vargmöten och håll katten inomhus

Flera Nykvarnsbor har nu skymtat varg, både på nära och långt håll, och flera katter har rapporterats som försvunna. Nu uppmanar kommunen att observationerna anmäls.

Text

I helgen berättade vi att flera Nykvarnsbor sett vargar vid konstgräsplanen vid IP. Nu har flera kattägare i Nykvarn rapporterat försvinnanden, bland annat i Sandtorpstrakten, vilket har lett till att Länsstyrelsen och kommunen uppmanar ägare att hålla sina husdjur inomhus på kvällar, nätter och tidiga morgnar.

Arkivbild. Första bilden som togs på en varg i Sjundareviret är signerad Petter Rybäck 2019.

Bild: Privat, Arkivbild

Annons

Annons

”Det blir ofta så här vid den här tiden på året när ungvargarna lämnar sitt revir. Vi människor behöver inte vara oroliga för egen del, men det gäller att hålla hundar kopplade och inte släppa ut katten på natten” säger Mikael Fransson, vilthandläggare vid Länsstyrelsen, på Nykvarns kommuns hemsida.

Och de som stöter på vargen ute på promenad, uppmanas rapportera till Länsstyrelsen. Vargen är fridlyst och denna stam tillhör Sjundareviret – men exakt hur många vargar som just nu finns i reviret är inte fastställt.

Länsstyrelsen inventerar stammen årligen och kan i vissa fall besluta om skyddsjakt för att förhindra allvarlig skada på egendom.

Läs också: TV: Vargflock på IP i Nykvarn – sju valpar i Sjundareviret

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan