Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
Realistpartiet utsatt för karaktärsmord

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

LT:s förstasida i lördags.

Annons

Att LT granskar alla de som aspirerar på att bli folkvalda må så vara, men att man listar vilka brott de är dömda för de senast 20 åren kan tyckas vara överkurs då inte ens polisens eget registerutdrag går längre än tio år tillbaka i tiden.

Detta innebär i praktiken att LT utsätter folk som varit skötsamma i över tio år och sökt arbete eller andra tillstånd och uppvisat ett blankt registerutdrag nu kan misstänkliggöras och måste rentvå sig själva minst 20 år tillbaka i tiden för bekanta, på arbetsplatser och för andra som vet att de är valbara för något parti som räknas upp i LT. För folk kommer att spekulera.

Annons

LT fokuserar mest på Realistpartiet och gör en egen artikel om oss som man dessutom delar på sociala medier, läsarna där kan få uppfattningen av att det endast är vi som har dömda inom våra led – det är att gå för långt, anser vi.

Annons

Jag vet att det var sex av 23 som blivit dömda för brott och att det stack ut som en hög andel procentuellt, men LT:s rubriksättning på förstasidan gör att allt fokus hamnar på partiet och samtliga våra valbara kandidater, även de

oskyldiga. Att de andra partierna har folk dömda för misshandel, hot mot tjänsteman, allmän vårdslöshet och vållande till annans död förminskas genom allt fokus på RP.

Vi är ett ungt parti som startades av vänner 2014. Flera av oss kom från restaurang- och nöjesindustrin. Det har återspeglats i att några av oss tidigare haft problem med alkoholmissbruk, men som i dag präglas av måttlighet.

Jag visste inte om en del av domarna som presenterades för mig av LT, men då några varit med från starten 2014 och i dag är skötsamma sedan flera år skulle jag i alla fall inte ha hjärta att sparka någon av dem – och lojalitet är en dygd.

Vill även klargöra att bokföringsbrottet var av väldigt ringa karaktär och att personen inte står högt upp på vår lista, sådant är viktigt att klargöra då vi har folk som arbetar med bokföring inom partiet som levebröd. En sådan här artikel kan skada anseendet trots att man är oskyldig.

Mordbrandsdomen gäller en person långt utanför reell fullmäktigeplats som för över tio år sedan tände eld på sin egen bostad när hen mådde väldigt psykiskt dåligt. Ingen annan person kom till skada. Hen har genomgått psykiatrisk vård och är i dag friskförklarad och arbetar sedan många år tillbaka både på lokal och nationell nivå inom det viktiga arbetet med att bekämpa psykisk ohälsa bland befolkningen som idag är ett växande problem i synnerhet bland våra ungdomar. Realistpartiet har sedan 2020 drivit frågan om fler skolkuratorer i våra kommunala skolor.

Annons

Annons

Det som gör mest ont är att oskyldiga inom partiet nu drabbas.

Jag valde att ta emot människan i vårt parti, ge en chans där andra sagt nej. Hens arbete är för viktigt, vi måste ta psykisk ohälsa på allvar!

Det som gör mest ont är att oskyldiga inom partiet nu drabbas. Många av våra kandidater utför viktiga samhällsbärande uppdrag inom vård, skola och omsorg och får nu stå ut med kommentarer kring detta och försvara sig fast de är oskyldiga, det är tragiskt och det gör mig oerhört ledsen.

Vi är många i partiet som kommit till åren och att tro att en människa inte kommer göra misstag och fel under sin livstid är orealistiskt. Vi är människor, vi gör fel men kan också bli bättre.

De som är med i Realistpartiet är folk med stort hjärta som brinner för Södertälje och gör sitt bästa för att bidra till Södertälje och samhället och vi hoppas att ni ser förbi rubrikerna och ser människorna som faktiskt kämpar för er och bara vill folkets bästa.

Joakim Granberg

Realistpartiet, ditt lokalparti

Svar: Granskningen av hur många kandidater, i samtliga partier, som har dömts för någon form av brott har skett förutsättningslöst. Alla partier, och deras kandidater, har granskats utifrån samma förutsättningar och för samma tidsperiod. Hur man resonerar kring resultatet inom respektive parti har gruppledarna intervjuats om.

Realistpartiets gruppledare Joakim Granberg har helt korrekt givits större utrymme att kommentera och ge sin syn på saken. Något som är en självklarhet när andelen dömda inom Realistpartiet är mer än tre gånger så högt jämfört med andra partier i fullmäktige.

Kandiderar man till ett förtroendeuppdrag som politiker får man också ta i beaktande att man granskas.

Lillan Hedlund

chefredaktör och ansvarig utgivare, LT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan