Annons

Annons

Annons

Debatt
Se upp för Miljöpartiets blågröna dunster

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Debattören vill ha en kollektivtrafik präglad av ”tillgänglighet och pålitlighet”.

Bild: Tomas Karlsson

Annons

Vad har Miljöpartiet gjort för kollektivtrafiken under de senaste fyra åren i regeringsställning i Region Stockholm tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna?

Jo, höjt biljettpriserna, försämrat turtätheten på pendeltågen, dragit in pendeltågsvärdarna och medverkat till aktiva förslag och genomföranden av anropstrafik på redan befintlig ordinarie linjetrafik med buss.

Annons

Annons

Det klingar något falskt och ”sent ska syndaren vakna” över ”kollektivtrafikmanifestet” som miljöpartisten tillika språkröret Naiara Pereira Cunha broderar ut på debattsidan.

Det kan knappast anses medverka till jämlikhet att höja biljettpriserna, att försämra turtätheten för Södertäljes södra kommundelars resenärer, att ta bort de nödvändiga tågtrafikvärdarna och överföra ordinarie linjetrafik till anropstrafik?

Kollektivtrafiken måste finnas där människor behöver den, oavsett stad eller landsbygd.

Vi i Vänsterpartiet har en regional kollektivtrafikpolitik som bland annat handlar om att på sikt helt slopa avgifterna för att skapa förutsättningar för en reell jämlikhet och den nödvändiga omställningen från fossil bilism, som vi alla vet är en av de stora koldioxidutsläpparna till de skenande klimatförändringarna.

Kollektivtrafiken måste finnas där människor behöver den, oavsett stad eller landsbygd. Då måste ambitionen vara att förbättra turtäthet, säkra tillgänglighet och pålitlighet i ett kollektivtrafiksystem som fungerar, för såväl pendeltåg som bussar som matartrafik.

Det ska vara lätt och tidseffektivt att resa med kollektivtrafik. Och det ska också vara tryggt - för barn, äldre, för funktionsnedsatta, för ensamresande. Därför är det katastrofalt dåligt av Miljöpartiet att i regeringsställning i regionen också ha gått med på att ta bort tågvärdarna.

Skärpning, Miljöpartiet. Lev som ni lär och slå inte blågröna dunster omkring er.

Eva Bjurholm

kandidat för Vänsterpartiet till Södertälje kommunfullmäktige

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan