Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Bevara och återställ våtmarkerna!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Våtmark i Almnäs Vekan. Eva Bjurholm (V) menar att Södertälje kommun måste prioritera att bevara och återställa våtmarker.

Bild: Karolina Önnebro

Annons

Ingen kan ha missat larmrapporterna från Europa och USA om nya rekordhöga temperaturer och omfattande bränder i skog och mark som tagit både människoliv och bostäder. Vi minns även hettan och bränderna i Sverige sommaren 2018. Bränderna är enligt experter och forskare direkt kopplade till jordens ökade medeltemperatur, orsakad av för höga koldioxidutsläpp, vilka får stora konsekvenser för både människor, natur och samhällsliv.

Annons

Annons

De accelererande klimatförändringarna och i dess kölvatten, olika former av extremväder, kommer med stor sannolikhet att resultera i fler bränder och fler skyfall både i Södertälje och resten av världen. Vi måste använda all vår kunskap och expertis för att begränsa effekterna av de klimatskador som redan skett, och vi måste förhindra att nya uppstår. I ett landskapsperspektiv har våtmarker och småvatten kraftigt minskat sedan slutet av 1800-talet, då de stora utdikningarna ägde rum för att vinna mer jordbruksmark. En av de snabbaste klimatåtgärder som kan genomföras är att bevara och återställa våtmarker, som har en mängd funktioner i naturen - bland annat bindning av koldioxid, vattenrening, skydd för flora och fauna och som naturliga brandgator.

Vänsterpartiet menar att det måste vara högsta prioritet att till fullo genomföra Södertäljes Vattenplan och åtgärda identifierade våtmarker och avrinningsområden för kommunens sjösystem och åar. Klimatet kan inte vänta.

Eva Bjurholm (V), kandidat till kommunfullmäktige för Vänsterpartiet Södertälje

Annons

Annons

Till toppen av sidan